Hogyan lehet fenntartani és helyreállítani a szív egészségét idős korban?

Idős korban a szervezetben involúciós változások alakulnak ki. Ezek a szövetek öregedésének és a belső szervek munkájának romlásával járó természetes folyamatok. De nem szabad azt gondolni, hogy az előrehaladott kor ítéletet jelent. A fiatalság meghosszabbítása és a szív egészségének megőrzése racionális táplálkozással érhető el.

A kardiológiai diéta különösen fontos, ha már kialakultak kóros elváltozások. Az iszkémiás szívbetegség, a ritmuszavarok, a magas vérnyomás, az érelmeszesedés a szív- és érrendszer leggyakoribb betegségei az időseknél. A diétás táplálkozás betartása már fiatal korban szükséges a betegségek kialakulásának megelőzése és a fiatalság meghosszabbítása érdekében.

Az étrendben korlátozza a telített zsírok (margarin, vaj, bélzsír), a készételek, a füstölt húsok, kolbászok, a só (legfeljebb 3-4 gramm/nap), a pékáruk és az édességek fogyasztását. Az ételeket párolni, főzni és sütni kell.

Az étrendet vitaminizált termékekkel – zöldségek, gyümölcsök – gazdagítsuk. Ajánlott halat, sovány húst, zabkását, savanyított tejtermékeket fogyasztani. Naponta 1,5 liter vizet kell inni, ha nincsenek egészségügyi korlátozások. Az étkezések optimális gyakorisága napi négy-öt alkalom.

Fizikai aktivitás

A rendszeres testmozgás edzi a szívizmot, növeli a szív ellenálló képességét a fizikai és érzelmi stresszel szemben. Idős korban a szívizomzatot kötőszövet váltja fel, a bal kamra megvastagszik, a billentyűk rugalmassága csökken, az erekben ateroszklerotikus plakkok képződnek. A kóros változások megelőzéséhez naponta megvalósítható fizikai aktivitás szükséges.

Az aerob sportok – gyaloglás, futás, kerékpározás és síelés, úszás, aerobik – normalizálják a szívizom anyagcsere-folyamatait, fiziológiás szinten tartják az érrendszeri tónust és a vérnyomást, megelőzik a trombózist, erősítik az immunitást. A fizikai aktivitásnak mérsékelt tempóban, túlterhelés nélkül kell történnie. A statisztikák szerint azok az idős emberek, akik sportolnak és betartják a diétát, tízszer kisebb valószínűséggel szenvednek szív- és érrendszeri betegségekben.

Multivitamin bevitel

Az idősek szervezetében lelassulnak az anyagcsere-folyamatok, és a tápanyagok felszívódása is károsodik. A kiegyensúlyozatlan étrenddel gyorsan kialakul a hipovitaminózis és az ásványi anyagok hiánya a szervezetben. Ez a szervi funkciók romlásához, csökkent immunitáshoz, krónikus betegségek kialakulásához vezet.

A szív egészségének megőrzése érdekében szükséges a vitaminok és ásványi anyagok kiegészítő szedése:
C-vitamin – erősíti az erek falát, aktiválja az anyagcserét,
E-vitamin – megakadályozza a szabad gyökök képződését, lassítja az öregedést,
P-vitamin – szabályozza a véralvadást,
A-vitamin – csökkenti az érelmeszesedés kockázatát az erekben,
B6-vitamin – normalizálja a koleszterin anyagcserét,
Kalcium D-vitaminnal együtt – erősíti a csontokat, normalizálja a szívritmust,
Magnézium – stabilizálja a vérnyomást, erősíti a szívizmot.

A vitamin- és ásványi anyag komplexeket az orvos írja fel, figyelembe véve a beteg egészségi állapotát.

Elolvasom a cikket