Segít a fogyásban, és megvédi a szívet, nagyszerű vas-, cink-, foszfor-, folsav- és kolinforrás

A tojás régóta vita tárgyát képezi az egészségügyi szakértők körében: egyesek azzal érveltek, hogy a tojás „rosszat tesz” a szívnek, de ezt az állítást már megcáfolták. Ennek a szuperételnek a napi fogyasztása jótékonyabb lehet, mint korábban gondolták.

A New York Post írja, hogy egy nagyszabású vizsgálat eredményei szerint azoknál, akik naponta egy tojást ettek, csökkent a szívbetegségek és a stroke kockázata.

Nita Forouhi, a Cambridge-i Egyetem professzora kifejtette: „A tanulmány fő üzenete az, hogy legalább napi egy tojás elfogyasztása nem jár együtt a szív- és érrendszeri betegségek megnövekedett kockázatával, sőt a legjobb esetben is lehet, hogy napi egy tojás fogyasztása még egészségügyi előnyökkel is jár.”

Egy alacsony kalóriatartalmú, közepes méretű tojás körülbelül hat-hét gramm fehérjét tartalmaz.

Dr. Federike Amati szerint az életkor előrehaladtával változik a fehérjeszükséglet, és a tojás remek módja a szükséglet kielégítésére. Elmagyarázza, hogy negyvenéves kor után „hajlamosak vagyunk inzulinrezisztensebbé válni. Az inzulin pedig egy olyan hormon, amely nagyon fontos az összes tápanyag felszívódásához, ezért az idősebbeknek azt tanácsoljuk, hogy több fehérjét fogyasszanak.”

A fehérjében gazdag étrend a fogyással is összefüggésbe hozható, mivel a tojás bizonyítottan elősegíti a jóllakottság érzését, csökkentve a túlevés iránti vágyat, különösen, ha reggelire fogyasztják.

Ian Marber táplálkozási szakértő elmondta: „A tojás jó fehérjeforrás, amely jóllakást okoz, és aminosavakat, omega–3 zsírsavakat, D- és B12-vitamint tartalmaz. Emellett természetes forrásai a kolinnak, amely nélkülözhetetlen az idegi jelátvitelhez, valamint a luteinnek és a zeaxantinnak, amelyek segítenek megvédeni a szemünket az öregedés során.”

A tyúktojás sárgájában található lutein és zeaxantin bizonyítottan csökkenti a szürkehályog és a makuladegeneráció kockázatát, amelyek a vakság fő okai az 55 évesnél idősebbeknél, a tojásfehérje pedig a prolin nevű aminosavat tartalmazza, amelyre a szervezetnek szüksége van a kollagén előállításához.

A tojás alacsony telített zsírtartalmú, emellett kiváló riboflavin-, vas-, cink-, foszfor-, folsav- és kolinforrás. Felnőtteknek egészségük megőrzése érdekében legfeljebb heti hét tojás fogyasztása ajánlott.

Elolvasom a cikket