Szaúd-Arábia: Oroszország nélkül nem lesz érdemi béke Ukrajnában

A svájci Bürgenstockban tartott nemzetközi ukrajnai békekonferencián Faisal herceg megismételte a királyság elkötelezettségét amellett, hogy „minden erőfeszítést támogat a Moszkva és Kijev közötti harcok befejezésére”, valamint „a fenntartható és igazságos béke és biztonság elérésére”.

Megjegyezte, hogy bármilyen érdemi előrelépéshez „nehéz kompromisszumra lesz szükség” a felek között.

„Lényeges hangsúlyozni, hogy minden hiteles folyamatnak szüksége lesz Oroszország részvételére.”

Faisal kiemelte a „nézeteltérések párbeszéd útján történő, békés rendezésének” fontosságát, kifejezve Szaúd-Arábia készségét arra, hogy „közvetítsen és közelebb vigye a konfliktust a megoldáshoz”.

Több jelentős ország, köztük Oroszország és Kína nem vett részt a „békekonferenciaként” reklámozott, Svájcban tartott Zelenszkij-műsoron. Moszkva hivatalosan nem kapott meghívást, és azzal vádolta a szervezőket, hogy nem hajlandóak figyelembe venni a békefeltételeit, azzal érvelve, hogy a Nyugat arra próbálja felhasználni a csúcstalálkozót, hogy „ultimátumot” kényszerítsen Oroszországra.

A csúcstalálkozó a feltételezések szerint a Volodimir Zelenszkij ukrán vezető által javasolt tízpontos „békeformula” körül fog forogni, amelyet Moszkva határozottan elutasított. Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken ismertette a tűzszünetre vonatkozó saját feltételeit. Ukrajna és nyugati támogatói az ő javaslatait is elutasították.

Elolvasom a cikket