Védelmez, óv és példát mutat

Szirtes Györgyi
2024. június 16. vasárnap. 8:22

4 évesen: Apa mindent tud.

8 évesen: Apa sok mindent tud.

12 évesen: Apa sem tud mindent.

14 évesen: Apa nem is tud semmit.

16 évesen: Apa nem is létezik.

18 évesen: Apa ódivatú.

22 évesen: Apa ért ehhez!

35 évesen: előtt kérdezzük meg Apát.

55 évesen: bárcsak itt lenne Apa.

75 évesen: remélem, voltam olyan jó ember, mint Apa!

Talán mindenki hallotta már ezt a verset. Az anyák napjáról mindenki tudja, hogy május első vasárnapján ünnepeljük. Hazánkban is egyre többen ünnepelnek apák napján, ami nálunk június harmadik vasárnapjára esik, azaz június 16-ra.

Az első apák napját 1910. június 19-én ünnepelték Washington államban. Azonban csak 1972-ben, 58 évvel azután, hogy Woodrow Wilson elnök hivatalosan is meghirdette az anyák napját, vált az apák tiszteletére rendezett nap országos ünneppé az Egyesült Államokban.

1908. július 5-én egy nyugat-virginiai templom szponzorálta az ország első, kifejezetten az apák tiszteletére rendezett eseményét, egy vasárnapi prédikációt annak a 362 férfinak az emlékére, akik az előző decemberi robbanásokban haltak meg a Fairmont Coal Company monongah-i bányáiban, de ez egyszeri megemlékezés volt, nem pedig éves ünnep.

A következő évben egy Sonora Smart Dodd nevű spokane-i (Washington) nő, aki egy özvegy férfi által felnevelt hat gyermek egyike volt, megpróbálta létrehozni az anyák napjának hivatalos megfelelőjét a férfi szülők számára. Elment a helyi egyházakhoz, a YMCA-hoz, boltosokhoz és kormányzati tisztviselőkhöz, hogy támogatást szerezzen az ötletének, és sikerrel járt: Washington államban 1910. június 19-én ünnepelték az ország első állami apák napját.

Az apaságot és a szülői szerepet ünneplik ilyenkor. Ilyenkor emlékeznek az apákra, nagyapákra és a többi férfi elődre. Az apák napját világszerte számos különböző időpontban ünneplik. Ezen a napon általában ajándékot adnak az apáknak, és ilyenkor a család általában együtt van.

Az apák szerepének fontosságát számos pszichológiai tanulmány is igazolja.

Egyetemista lányok körében ahol az apa aktív résztvevője volt a családi életnek, kevésbé alakult ki az az igény, hogy családon kívül keressék a férfiak elismerését. Emellett a karrierre is hatással van a családfővel való minőségi kapcsolat. A nagyobb apai figyelemben részesülők könnyebben igazodnak el a közösségekben, és karrierjük is jobban alakul.

Sokak által ismert mondás, hogy az édesapa a fiúk első hőse és a lányok első szerelme. A lányoknál az édesapák a leendő férj mintája.

Elolvasom a cikket