A lengyelek többsége nem kér az illegális bevándorlókból

MH/MTI
2024. június 17. hétfő. 16:56

A lengyelek többsége úgy véli, nem kellene beengedni az illegális bevándorlókat a fehérorosz határon, és azokat, akiknek mégis sikerül lengyel területre bejutni, vissza kellene toloncolni Fehéroroszországba – derült ki egy hétfőn közzétett közvélemény-kutatás eredményeiből.

Az Ipsos reprezentatív felmérése szerint a megkérdezettek 67 százaléka gondolta úgy, hogy nem kellene beengedni az országba azokat, akik illegálisan akarnak belépni. Csak 19 százalék értett egyet azzal, hogy be kellene fogadni, és menedékjogot kellene adni ezeknek az embereknek. A válaszadók 14 százaléka nyilatkozott úgy, hogy bizonytalan a válaszban.

A közvélemény-kutatásból az is kiderült, hogy az illegális bevándorlókkal szembeni fellépést szorgalmazó válaszadók 91 százaléka a radikális jobboldali és újliberális kispártokból álló, ellenzéki Konföderáció tömörülést, 86 százalékuk pedig a korábbi kormányzó, jelenleg ellenzéki jobboldali Jog és Igazságosság pártot támogatja. A kormányzó liberális Polgári Koalíció támogatóinak 61 százaléka ugyancsak ellenzi, hogy az illegális bevándorlókat átengedjék a fehérorosz határon.

A koalícióban részt vevő Új Baloldal az egyetlen olyan párt, amelynek szavazói körében többen – 43 százalékban – támogatják az illegális bevándorlók befogadását, mint amennyien ellenzik.

Elolvasom a cikket