A német kancellár, az amerikai alelnök és a japán kormányfő is faképnél hagyta Zelenszkijt

Németország költségvetési tervezetében még mindig 1 milliárd euró hiány van, és Christian Lindner pénzügyminiszter csökkenteni akarja a kiadásokat – amit más minisztériumok elleneznek – jelentette vasárnap a ZDF televízió.

Az iparra épülő német gazdaság az elmúlt években szenvedett, miután az Egyesült Államok és az EU számos gazdasági korlátozást vezetett be Oroszországgal szemben, aminek következtében az unió nagyrészt elveszítette az olcsó orosz fosszilis tüzelőanyagokhoz való hozzáférést. Ez energiaválságot idézett elő, amely az ukrajnai konfliktus kezdete óta sújtja az országot.

Februárban a német központi bank arra figyelmeztetett, hogy az ország gazdasága “technikai recesszióba kerül” az idei első negyedévben. Ezen a héten Scholzot azzal a váddal is szembesítették, hogy késlelteti az Oroszországgal szembeni új uniós szankciókat.

A német dpa hírügynökség meg nem nevezett uniós diplomatákat idézve azt állította, hogy Berlin álláspontja kulcsfontosságú tényező volt a Moszkva elleni 14. uniós szankciós csomag elfogadásának késlekedésében. A jelentés hatására a kancellár még Svájcban cáfolta a vádakat.

“A szankciókat nem blokkoljuk. A konkrét kialakításról tárgyalunk” – mondta szombaton a Welt TV-nek. “Arról van szó, hogyan tudjuk biztosítani, hogy a német gazdaság végezhesse tevékenységét”. Korábban a média arról számolt be, hogy Scholzot állítólag aggasztja az a kilátás, hogy uniós vállalatok leányvállalatait felelősségre vonják a szankciók megsértése miatt.

A kancellár a konferencián kijelentette, hogy az ukrajnai konfliktus nem oldható meg Oroszország tárgyalási részvétele nélkül.

“Igaz, hogy a béke Ukrajnában nem érhető el… Oroszország nélkül” – mondta.

A Fehér Ház közölte, hogy Kamala Harris amerikai alelnök szombaton szintén elhagyta a svájciak által rendezett konferenciát, és még a csúcstalálkozó fő munkanapjának kezdete előtt visszatért Washingtonba.

Emmanuel Macron francia elnök és Fumio Kishida japán miniszterelnök is azok között volt, akik a jelentések szerint alig néhány óra után távoztak.

Elolvasom a cikket