Börtön és jobb idők

2024. június 17. hétfő. 10:35

Börtöntöltelék rosszfiúk hozhatják el a jobb időket a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Csengernek. A paradox élethelyzet abból adódik, hogy a kisváros mellett befejezéshez közeledik Európa egyik legnagyobb fegyintézetének építése, amely 700 új, jól fizető állást kínál a helyi és környékbeli népeknek. A hír hallatán az eddig bágyadt településen felpezsdült az élet.

Korábban, aki csak tehette, menekült az országnak erről a többszörösen hátrányos helyzetű fertályáról, most azonban nagyot fordult itt a világ. Máris 15 fiatal család költözött vissza szülőhelyére, és a börtönszemélyzetet toborzó irodánál hosszú sorok várnak a felvételre. A nettó 400 ezer forintos alapfizetés nagy csáberő. A hirtelen vonzóvá vált városkába különféle vállalkozások is igyekeznek megvetni a lábukat, mert fantáziát látnak a Szamos parti Csenger felpendülésében…

A település szemszögéből meseszerű történet a hazai börtönök túlzsúfoltsága miatt kezdődött, a bajt orvosolni kellett. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága pályázatot írt ki új fegyintézet építésére, és a hat jelentkező település közül Csenger lett a nyertes. A hamarosan 1500 ide bezsuppolt bűnöző igazi 21. századi okos börtönben sínylődik majd. A rácsokon belül minden digitális technikán alapul, és innen még maga Monte Cristo grófja sem tudna lefalcolni. Fegyőrök helyett ugyanis éber mindent látó monitorok követik a rabok legapróbb mozdulatát is, és a mesterséges intelligencia felhasználásával személyiségelemző rendszer jelzi az elítéltek magatartásának esetleges kilengéseit. A cellák nem kulccsal, hanem arcfelismerő rendszerrel nyílnak, záródnak majd, minden alkalommal szembesítve a haramiákat, hogy szép lehetsz ugyan, de okos aligha, hiszen azért kerültél a kóterbe, mert a törvényt nem sikerült „okosba” kijátszani. A folyosókon elhelyezett vandálbiztos táblagépeken üzenhetnek is majd az elítéltek. Vandálbiztos lesz a cellák berendezése is, a raboknak rögzített fémasztalokkal, székekkel kell beérniük. A börtön vezetése, a szabadulás utáni időkre gondolva, a fegyencek tanulására is lehetőséget teremt. (Szókratész szerint a tudás erényessé tesz.)

Ahhoz, hogy az okos börtön Csengeren épüljön fel, kellett a lehetőségre rástartoló szemfüles és okos polgármester, a fideszes Forján Zsolt. De okosok voltak itt az ellenzéki pártok is, mert tudomásul véve a biztos kudarcot, a június 9-i választáson nem indítottak kihívót a töretlen népszerűségnek örvendő Forjánnal szemben. A polgármester elmondása szerint a határ menti városka elmaradását a fejlődésben nagyrészt a trianoni békediktátum idézte elő, amelynek következtében a valaha szebb napokat látott Csenger a peremvidékre szorult. Most azonban éppen az ősszel átadandó fegyintézet jóvoltából a helység újból felvirágzik A letelepülő fiataloknak – a börtön informatikus, felügyelő, pszichológus, nevelő, konyhavezető és több más állást kínál – lakópark és bölcsőde épül, bővítik az óvodát. Az ingatlanárak felszöktek, és a határ túloldaláról, a Partiumból is jönnek a munkára jelentkezők. (Szatmárnémeti alig 25 kilométer Csengertől.)

Sajnos a leendő börtönnek hosszabb távon is garantálható kihasználtságára a világot sújtó morális válság a garancia, amelyre ékes bizonyság, hogy budapesti utcán békés járókelőket tavaly véresre verő olasz szélsőbaloldali Ilaria Salis érdemei elismeréseként az EP-választáson képviselő lett, megvan rá az esély, hogy valamilyen brüsszeli delegáció tagjaként Csengerre látogasson. Ellenőrizendő, hogy például jó-e a koszt, és van-e elég EU-előírás szerinti fény a sötétzárkában.

A szerző újságíró

Elolvasom a cikket