Finnországnak el kell vetnie az illegális migránsok visszaküldését szorgalmazó törvénytervezetet

MH/MTI
2024. június 17. hétfő. 21:27

Finnországnak el kell utasítania a migráció eszközként való felhasználásáról szóló törvénytervezetet, továbbra is fenn kell tartania a menedékjoghoz való hozzáférést, és meg kell akadályoznia a gyorsított visszaküldéseket – írta Michael O’Flaherty, a strasbourgi székhelyű Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa a finn parlament elnökének címzett, hétfőn közzétett levelében.

A helsinki vezetés úgy véli, Moszkva bosszúból, északnyugati szomszédja NATO-csatlakozása miatt használ fel eszközként harmadik országbeli migránsokat és biztatja fel őket arra, hogy Oroszországból próbáljanak meg átjutni Finnországba. A helyzet kezelése érdekében a finn kormány május végén törvénytervezetet terjesztett be a parlament elé, amely átmenetileg lehetővé tenné az Oroszországból érkező migránsok feltartóztatását végig az 1340 kilométer hosszú határon.

Michel O’Flaherty szerint a törvénytervezet nem egyeztethető össze az emberi jogokkal, továbbá az azonnali visszaküldés tilalmával.

„A hatóságoknak továbbra is olyan alternatív megoldásokat kell keresniük, amelyek megfelelnek emberi jogi kötelezettségeiknek” – hívta fel a figyelmet a biztos.

Arra is figyelmeztetett, hogy a törvénytervezet elfogadása aggasztó precedenst teremtene más országok és a globális menekültügyi rendszer számára.

Továbbra is bizonytalan, hogy a törvénytervezet megkapja-e az elfogadáshoz szükséges öthatodos többséget a finn parlamentben.

Finnország decemberben már egyszer ideiglenesen lezárta az Oroszországgal közös határt, mert az azt megelőző hónapokban több mint 1300 illegális bevándorló érkezett oda, főleg Szíriából és Szomáliából. Közülük néhány tucatnak sikerült bejutnia az országba, és Helsinki most attól fél, hogy a nyári hónapokban ismét megnő a határra érkezők száma.

A finn kormány korábban elismerte: ha a törvényt elfogadnák, azzal megszegnék az ország nemzetközi menekültjogi kötelezettségeit, de a mostani helyzetre tekintettel helyénvalónak tartják ezt az intézkedést.

Elolvasom a cikket