Így támasszuk fel esőverte muskátlinkat

Rengeteg eső esett az elmúlt hetekben, amely ugyan jót tesz a növényeknek, de a cserépben lévő muskátliknak meglehet, hogy már túlságosan sok. Ráadásul sok helyen felhőszakadás is volt, így ha nem terasz alatt vannak a virágok, a szárukat is elverhette az eső. Bár most felmelegedést ígérnek, az esőverte muskátlikkal akad teendő; mutatjuk, hogyan hozza őket újra formába!

Metssze le a sérült szárakat

Ha túl nagy esőzés, netán jégeső is verte a virágokat, akkor alaposan vizsgálja át őket, és a törött, sérült leveleket, szárakat vágja le, hiszen ezek csak elszívják az erőt a növénytől. Később újabbakat fog hozni.

Tegye ki a napra

Amint elvonulnak a felhők, tegye ki a muskátlikat a napfényre, hiszen a nedves lombozatban a gombabetegségek könnyebben tudnak szaporodni. Míg nagyon nedvesek, nem baj, ha egész nap a tűző napon vannak; ha megszáradtak, vigye vissza őket a végleges helyükre.

Ültesse át, ha kell

A túlságosan sok esővíz eláztatja a virágföldet, amely nem tesz jót a muskátliknak. A tálcákból öntse ki a vizet, és figyelje a növényt: ha a nagy esők után sárgulni kezd a levele, akkor jó eséllyel gyökérrothadás lépett fel. Ilyenkor át kell ültetni a növényt, a korhadt, elrothadt gyökérrészeket levágni, és friss földbe tenni, hiszen ez ugyanolyan, mintha túlöntözte volna őket. A virágföldet is nézze meg, ha nagyon összetömörödött, akkor mindenképpen ültesse át a növényt friss földbe, mert a sűrű eső hatására annyira összetömörödhet, hogy nem kapnak levegőt a gyökerek.

Adjon nekik extra tápoldatot

A szokásos heti egy tápoldatozás mellett eső után érdemes rögtön adni nekik plusz tápot, hiszen az eső kimossa a virágföldből a tápanyagokat.

Érdemes védeni is őket

Ha tudja, hogy jön a felhőszakadás, ha van lehetősége rá, vigye fedett helyre a virágait: akár a házba vagy a teraszra. Ha ez nem megoldható, egy esernyőt is kinyithat nekik, hogy ne érje őket az özönvíz.

Elolvasom a cikket