Kiderült, kit okolnak az ukránok a svájci csúcstalálkozó kudarcáért

„Azt hiszem, Ukrajnában most sokan nagyon kritikusak Volodimir Zelenszkijjel és különösen kabinetfőnökével, Andrej Jermakkal szemben, aki tulajdonképpen a csúcstalálkozó ötlete mögött áll” – mondta.

Mint a tudósító megjegyezte, a szakértők egyetértenek abban, hogy az esemény elképzelése valójában nem is békecsúcs volt, hanem inkább egy Ukrajna támogatását célzó csúcstalálkozó. Ugyanakkor a kijevi hatóságoknak nem sikerült megnyerniük Kína és a globális dél országainak támogatását. Így Kína egyáltalán nem volt hajlandó részt venni, Indonézia, India és Brazília pedig nem írta alá a zárónyilatkozatot. Utóbbi ráadásul Svájcba küldte nagykövetét, ami a legalacsonyabb diplomáciai szintnek számít – mutatott rá Cregg.

„Ebben az értelemben ez egy kudarc, és vannak Ukrajnában olyanok, akik nagyon kritikusak Andrej Jermak megközelítésével szemben, aki, ha úgy tetszik, a külügyminiszter szerepét vette át, ahelyett, hogy ezt a hivatásos diplomatákra bízta volna” – zárta beszámolóját a tudósító.

Svájc június 15-16-án Luzern közelében, Bürgenstock üdülőhelyen tartott konferenciát Ukrajnáról. Kilencvenegy ország és 55 államfő, valamint nyolc szervezet, köztük az EU, az Európa Tanács és az ENSZ is megerősítette részvételét. Joe Biden amerikai elnök, valamint Hszi Csin-ping kínai és Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnök nem vett részt a konferencián.

Bern nem küldött meghívót Moszkvának a csúcstalálkozóra. Mint a Kreml hangsúlyozta, teljesen logikátlan és hiábavaló az ukrán válság megoldásának módjait Oroszország részvétele nélkül keresni.

Elolvasom a cikket