Komoly tüneteket okozhatnak a lebomló evőeszközök

A növényi alapú evőeszközökben található glutén „átvándorolhat” az ételekbe – hívta fel a figyelmet Facebook-posztjában az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó Rizikometer.

Egy közelmúltbeli tanulmányra hivatkozva azt írták, bár környezeti szempontokból örvendetes, hogy az egyszer használatos műanyag tányérok, evőeszközök és szívószálak 2021 júliusában bevezetett tilalma miatt egyre több bio alapú és biológiailag lebomló helyettesítő termék jelenik meg, azonban ezek használata nem mindenkinek veszélytelen.

A búzából vagy árpából készült, élelmiszerrel érintkezésbe kerülő anyagokból ugyanis glutén oldódhat az ételekbe. Ez pedig komoly kockázatot jelenthet a gluténérzékeny, vagyis cöliákiás betegekre nézve.

„A glutén »átvándorlása« ezekből a termékekből az élelmiszerekbe azzal a veszéllyel jár, hogy a cöliákiások túllépik a számukra biztonságos napi beviteli mennyiséget (20 milligramm glutén élelmiszer-kilogrammonként). A kockázat anyagtól függően változik: a főként politejsavból készült evőeszközök minimális veszélyt jelentenek, míg a búzalisztből készült szívószálaknál már jelentős az átvitel. Rozsszalma esetében nem mutattak ki ilyen problémát” – olvasható a posztban.

Elolvasom a cikket