Nemcsak hizlal, súlyos betegségeket is okozhat az éjszakai nassolás

Szakemberek régóta hangoztatják, hogy az éjszakai nassolás, a lefekvés előtti vacsora ártalmas az egészségre, főleg, ha az ilyenkor elfogyasztott ételek cukorban és zsírban gazdagok. Sokszor nehéz egy egészséges napirendet tartani, hiszen az embernek nemcsak a munkahelyi elvárásoknak kell megfelelnie, de a családról, háztartásról is gondoskodnia kell, így van, hogy későre marad a vacsora. Érdemes azonban felhagyni a késő esti étkezéssel, hiszen nemcsak a vonalainknak árthat, de komoly betegségeket is okozhat.

Növelheti a vastagbélrák kialakulásának a kockázatát

Bár elsősorban az a döntő, hogy mit fogyasztunk, az is számít, hogy mikor étkezünk – hangsúlyozta Edena Koshaba, aki a Chicagói Rush Egyetem Orvosi Kollégiumának kutatását vezette a témában. „Általában az a tanács, hogy együnk minél több zöldséget, gyümölcsöt, és csökkentsük a vörös húsok fogyasztását, ami természetesen jó döntés, de az egészséges étrend mellett az is fontos, hogy mikor étkezünk” – nyilatkozta. A kutatások során Khoshaba és kollégái azt a megállapítást tették, hogy azok szervezetében, akik késő este esznek, 5,5-szer nagyobb eséllyel alakulhat ki tubuláris adenóma – ez az egyik leggyakoribb, a vastagbélben előforduló polip. Ez még nem rákos megbetegedés, de becslések szerint öt-tíz százaléka ezeknek az elváltozásoknak idővel elrákosodhat. Ha valaki rendszeresen, legalább heti négy napon át lefekvés előtt három órával vacsorázik, azoknál megnő a vastagbélrák kialakulásának esélye – írja a WebMD orvosi magazin.

Az éjszakai nassolás felborítja a cirkadián ritmust

Mindannyian rendelkezünk egy „belső órával”, amely nemcsak az alvás-ébrenlétet szabályozza, hanem azt is, hogy mikor leszünk éhesek, befolyásolja a hormonok működését, a sejtek megújulását és a testhőmérsékletet is. Ha lefekvés előtt eszünk, ugyan az agyunk tisztában van vele, hogy éjszaka van, az emésztőrendszerünk ugyanakkor azt hiheti, hogy nappal van. A bélflóra baktériumai aktívvá válnak, és ez negatívan hathat a bélrendszer egészségére. Ez pedig nemcsak emésztési problémákhoz vezethet, de alvászavart, az immunrendszer gyengülését, és tartós kimerültséget okozhat.

Refluxhoz is vezethet

Közvetlenül lefekvés előtt enni, vagy éjszaka kimenni a hűtőhöz nassolni azért is rossz ötlet, mert a gyomornak szüksége van arra, hogy kiürüljön egy nagyobb étkezés után – ehhez pedig pár óra mindenképpen kell, ezért is javasolják a szakemberek, hogy legkésőbb lefekvés előtt három órával vacsorázzunk. Ha tele hassal fekszünk le, a gyomorsav a fekvő pozícióban visszaáramolhat a nyelőcsőbe.

Elolvasom a cikket