Óriási természeti katasztrófa történt

Pénteken egy holland zászló alatt közlekedő kotróhajó belerohant egy szingapúri üzemanyagszállító hajóba, amely a tengerszorosban horgonyzott. A hatóságok szerint a kotróhajó a motorerő elvesztése miatt ütközött neki a szingapúri hajónak, kilyukasztva annak olajtartályát.

A tartályban lévő olaj legalább fele, mintegy 400 tonna kifolyt a tengerbe, és a víz nagy mennyiséget a partra is sodort.

Az ütközés következtében megrepedt a Marine Honour egyik olajtartálya, és a hajó alacsony kéntartalmú fűtőolaja a tengerbe került – áll a szingapúri tengerészeti és környezetvédelmi ügynökségek közös közleményében.

Az AP News szerint a népszerű üdülősziget, Sentosa látogatói arról számoltak be, hogy a víz még három nappal az incidens után is sötét és olajos volt, és olajszag terjengett.
Sentosán egyelőre tilos az úszás és más tengeri tevékenységek végzése, míg országszerte több strandot további értesítésig bezártak.

Aggodalomra ad okot az élővilág, a mentők beszámolói szerint tengeri csigákat és más élőlényeket is olaj borított be.

A biológiai sokféleséget vizsgáló első felmérések azonban nem jeleztek nagyobb károkat.

Objektum doboz

Nem észleltünk jelentős hatást a tengeri biológiai sokféleségre, bár a területen néhány mangrove növény gyökerénél olajat figyeltek meg – mondta Dr. Karenne Tun, a Nemzeti Parkok Igazgatóságának munkatársa.

A takarításban részt vevő önkéntesek szerint azonban még korai lenne következtetéseket levonni. Jó jel, hogy ma nem láttunk veszélyben lévő vadon élő állatokat, de figyelemmel kell kísérnünk a helyzetet. Eltarthat egy darabig, amíg az olajszennyezés valódi hatásait látjuk – tette hozzá Tun.

A szingapúri kormány szerint mintegy 1500 ember jelentkezett önkéntesnek, hogy segítsen a takarításban. A munka nagy részét azonban szerződéses munkások végzik – írja a The Japan Times.

Hétfőn reggel egy, a turistastrandtól néhány méterre lévő strandklub munkatársa azt mondta, hogy a víz még mindig fekete.

A kormány azt állítja, hogy mintegy 1,5 km hosszú, olajelnyelő konténerzárat telepített a strandok közelében, valamint az East Coast Park, a West Coast Park és a Labrador Nature Reserve közparkok vízi útjainál.

Elolvasom a cikket