Segíthet a szívbetegségek, a stroke és a 2-es típusú cukorbetegség elleni védekezésben

Szirtes Györgyi
2024. június 17. hétfő. 18:10

Kevesen tudják, de az úszás az egyik legkomplexebb mozgásforma. A test összes izmát igénybe veszi, legyen szó mellúszásról, pillangóúszásról vagy éppen gyorsúszásról.

Emellett a vízben végzett mozgás a testet keményebb munkára készteti. Harminc perc úszás felér 45 perc sporttevékenységgel a szárazföldön.

A jó közérzethez is nagyban hozzájárulhat a rendszeres úszás. Már heti háromszor harminc perc úszás a kiegyensúlyozott, egészséges étrend és életmód mellett az egyik legjobb módja annak, hogy fitt és egészséges maradjon, és megőrizze a pozitív mentális állapotot. Ha barátainkkal együtt végezzük, akkor még szórakoztatóbb lehet.

Oldja a feszültséget és ellazít. A rendszeres úszás csökkentheti a stressz-szintet, a szorongást és a depressziót, és javíthatja az alvási szokásokat. Az úszás mentális előnyeinek megtapasztalásához elég egy könnyed úszás.

Kalóriaégetésben is nagy segítségünkre lehet. Az úszás az egyik leghatékonyabb módja a kalóriaégetésnek. Egy enyhe úszás fél óra alatt több mint 200 kalóriát égethet el, amely több mint kétszerese a gyaloglásnak.

Mindössze heti harminc perc úszás segíthet a szívbetegségek, a stroke és a 2-es típusú cukorbetegség elleni védekezésben.

Az inaktivitás és nem az öregedés gyakran felelős az emberek energiahiányáért. Már heti háromszor harminc perc úszás is növelheti az energiaszintjét a megnövekedett anyagcserén keresztül.

Ha az izzadás elriasztja a testmozgás más formáitól, ne féljen! Úszóként sosem fogja magát izzadtnak érezni, mert a víz folyamatosan hűsít.

A különböző úszásnemek különböző mértékben érintik a testünket.

A mellúszás a kalóriaégetés szempontjából egy kicsit lassú. Valójában ez a legkevésbé előnyös úszásnem, ha fogyni szeretnénk. Átlagosan körülbelül 200 kalóriát égethetünk 30 perc úszás alatt. A mellúszás sokkal jobb szív- és érrendszeri edzés, mint a többi úszásnem. Segít erősíteni a szívet és a tüdőt, miközben tonizálja a combokat, a felső hátat, a tricepszet, a combhajlítót és az alsó lábszárakat. Segít megdolgoztatni és tonizálni a mellkasi izmokat.

A hátúszás a mellúszás mellett a második legalacsonyabb kalóriaégető. A testtartás javítására azonban az egyik legjobb. Körülbelül 250 kalóriát vesz igénybe 30 perc úszás. A hátúszás edzi a hasat, a lábakat, a karokat, a vállakat és a feneket. Remekül javítja a csípő rugalmasságát. Nagyszerű az irodai munkát végzők számára.

A gyorsúszás a leggyorsabb az összes úszásnem közül, így ahogyan az várható volt, a kalóriaégető potenciál tekintetében a második helyen áll. Körülbelül 300 kalóriát égethetünk el 30 perc úszás alatt. Edzi a hasat, a feneket és a vállakat.

A pillangóúszást a legnehezebb megtanulni, és biztosan nem kezdőknek való, de a pillangó a kalóriaégetési lista élén áll. Körülbelül 450 kalóriát égethetünk el 30 perc úszás alatt. Ez a leghatékonyabb, mindenre kiterjedő úszásmód a tónusnövelés és az izomépítés szempontjából. Segít a felsőtest erősítésében, tonizálja a mellkast, a hasat, a karokat és a hátizmokat.

Elolvasom a cikket