Eddig nem tapasztalt környezeti károkat okozott a háború

MH/ MTI
2024. június 18. kedd. 18:58

A föld, a víz és a levegő szennyezettsége eddig nem tapasztalt szintet ért el – emelik ki a dokumentum írói. A csatornarendszer megsemmisült, és mind az öt szennyvíztisztító telep üzemen kívül van.

„Ez káros az emberek egészségére, az élelembiztonságra, és rontja a Gázai övezet esélyét a fennmaradásra” – hangsúlyozta Inger Andersen, az UNEP vezérigazgatója. Mint mondta, a tengervíz sótalanításában és a szennyvíztisztításban eddig helyben elért eredmények semmivé váltak, bár egy ENSZ-vizsgálat már 2020-ban is súlyos problémákat tárt fel a vízminőségben az övezetben. Akkor a helyi vízkészlet 92 százaléka volt emberi fogyasztásra alkalmatlan.

A környezeti károk jelentős részét a légi- és a tüzérségi támadások okozták. A háború kezdete óta a Gázai övezetben mintegy 39 millió tonna törmelék keletkezett, vagyis a terület minden négyzetméterét átlagosan több mint egy mázsa törmelék borítja. Környezeti veszélyt jelenthetnek a napenergiával működő, megsemmisült berendezések is. A háború előtt ugyanis a Gázai övezet a világ egyik legtöbb napenergiát hasznosító területe volt a házak tetejére sűrűn felszerelt napelemekkel. Ezekből most ólom és egyéb nehézfémek kerülhetnek a környezetbe.

Eoghan Darbyshire, az Organisation Conflict and Environment Observatory nevű brit környezetkutató intézet egyik munkatársa szerint a háború hatásai nemcsak helyben, hanem globálisan is érezhetők a kibocsájtott üvegházhatású gázok klímára gyakorolt hatása miatt.

Elolvasom a cikket