Ezeket az élelmiszereket száműzik a boltok polcairól

Számos élelmiszernél használnak mesterséges füstaromát, amely egészségügyi kockázatot jelent, ezért az Európai Unió minden olyan terméket száműz a boltok polcairól, amely tartalmazza ezt az aromát – írja a mindmegette.hu.

A száműzött termékek között bizonyos sajtok és felvágottak is megtalálhatóak. A Nébih ugyanakkor kiemelte, hogy az egészséget károsító potenciális hatás a füstaromákra vonatkozik, nem pedig az azokat tartalmazó élelmiszerekre, vagy azok fogyasztására.

Az egészségügyi kockázatot jelentő mesterséges füstaromák bizonyos húskészítményekben, sajtokban, snackekben, levesekben vagy szószokban is megtalálhatóak. Az előállításnál használt aromákat a hagyományos füstölés ízesítő hatásának alternatívájaként alkalmazzák.

A szigorú eljárás ellenére az Európai Élelmiszerbiztonság megállapította, hogy ezek az aromák jelentős egészségügyi kockázatot jelentenek, így a gyártók kénytelenek lesznek változtatni az előállítás folyamatán. A tilalom minden uniós tagországra vonatkozik. A rendelettervezetből pedig az is kiderül, hogy a gyártóknak és a forgalmazóknak 2029. július 1-ig adnak időt.

Elolvasom a cikket