Győztes gól miatt újra sláger lett a Beatles Hey Jude dala Angliában

SM
2024. június 18. kedd. 14:34

Rishi Surak, Nagy Britannia miniszterelnöke arra buzdította a nemzetet, hogy énekeljék el a Hey Jude-ot, miután Jude Bellingham szenzációs fejesével az angolok 1–0-ra legyőzték Szerbiát a labdarúgó Európa-bajnokságon.

Rishi Surak brit miniszterelnök a Bellingham fejesgóljával megnyert, Szerbia elleni Eb-mérkőzés után azt mondta: „Több angol gólt akarunk, és hogy többen énekeljék a Hey Jude-ot.”

A legendás liverpooli Beatles együttes Hey Jude című dalát 1968-ban adták ki kislemezen, nagylemezen viszont soha nem jelent meg. A dalt Paul McCartney John Lennon ötéves kisfiának, Juliannak írta, miután szülei elváltak.

Paul McCartney még a dal keletkezésénél a Jules megszólítást Jude-ra cserélte. A Hey Jude 1968 végére 12 országban lett listavezető, csak az Egyesült Államokban tízmillió darab Hey Jude-bakelit talált gazdára, amely a negyedik legtöbbet eladott kislemez az országban.

Érdekesség, a Beatles Baker street-i lemezboltja, az Apple Boutique kirakatában 1968-ban a „Jude” és „Revolution” feliratok voltak láthatók a kislemez megjelenésekor. Mivel a bolt 1968 nyarán bezárt és a kirakat kiürült, a két szó megfelelő kontextus nélkül maradt és félreérthetővé vált, ami a környékbeli zsidó lakosságot felháborította: a Jude németül zsidót jelent és ez a Revolutionnal (forradalommal) egyszerre olvasva gyűlöletbeszédnek is beillett, ezért eltávolították.

Ötvenhat év után Rishi Surak felhívására a Hey Jude újra sláger lett Angliában.

Elolvasom a cikket