Hidratál és tökéletes fényvédő ez a gyógynövény

A mentának több száz különböző fajtája létezik. Bár megjelenésük eltérő lehet, közös bennük az illóolajtartalmuk, amely a növény jellegzetes ízét és aromáját adja. A boltokban leggyakrabban fodormentával találkozhatunk, amelynek levele kitűnő görcsoldó, emésztést javító hatású, káros mellékhatása pedig egyáltalán nincs.

Nyáron hozzáadhatjuk a hűsítő italunkhoz, limonádéhoz, koktélokhoz, fagylalthoz vagy akár gyümölcssalátához, így ezek még jobban hidratálják a szervezetünket.

A fodormenta mellett szintén nagyon népszerű széles körben alkalmazható a borsmenta. A fodormentából is készülhet például tea, de a borsmenta hatóanyagtartalma jóval magasabb, ezt az erőteljesebb íze is jelzi. Az ebből a növényből előállított illóolaj az elsőszámú természetes gyógymód lehet légúti megbetegedések esetén, ugyanis hurutoldó, köptető hatású, csökkenti az orrdugulást, és tisztítja a nyálkahártyát.

De nyugtatja az égett bőrt is, így enyhíti a leégés okozta fájdalmakat. Sőt akár megelőzésképpen is alkalmazhatjuk. Az SPF-értéke ugyanis minden más illóolajénál magasabb, azaz hosszú ideig véd a nap sugaraitól.

Elolvasom a cikket