Íme az étel, amely elpusztítja a betegségeket

Egy japán kutatócsoport figyelte meg, hogy ha rendszeresen fogyasztunk kisebb halakat, az meghosszabbíthatja az életünket. A pozitív hatások főként a nők esetében érvényesültek.

„Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy a halevés egészségvédő hatású, és csökkenti a halálozás kockázatát. Kevés kutatás foglalkozott ugyanakkor azzal, hogy a kisebb termetű halak fogyasztása miként befolyásolja az egészségi állapotunkat. Gyermekkorom óta eszem kisebb halakat, ezért is érdekelt a téma. Most már a saját gyermekeimet is ilyen ételekkel etetem” – nyilatkozta a kutatás vezető szerzője, dr. Chinatsu Kasahara.

A tanulmány 80 802 japán önkéntes táplálkozási szokásait értékelte, közülük 34 555 férfi és 46 247 nő volt. Valamennyi résztvevő 35 és 69 év közötti volt, és kilenc éven keresztül követték őket. Az eltelt idő alatt összesen 2482 haláleset következett be, amelyek hatvan százaléka rákos megbetegedés volt.

A kutatók megállapították, hogy azok a nők, akik rendszeresen ettek kisebb halakat, kisebb eséllyel haltak meg rákban és más betegségekben. De hasonló mintázatra figyeltek fel a férfiaknál is.

„A kisebb halakat könnyebb megenni, és gyakorlatilag minden részüket elfogyaszthatjuk. Az ilyen fajta halakban olyan, élettanilag aktív tápanyagok vannak, amelyek hozzájárulhatnak az egészség megőrzéséhez” – világított rá dr. Kasahara.

Elolvasom a cikket