Munkácsy jegyében telik a múzeumok éjszakája Szegeden

MH/MTI
2024. június 18. kedd. 12:29

Hegedűs Anita elmondta, hogy a hagyományokhoz híven az év egyik legrövidebb éjszakáján változatos programok várják a látogatókat a kiállítóhelyeken és a Kultúrpalota előtti parkban is.

Az új Munkácsy-kiállítást – amelyen a művész több mint nyolcvan alkotása, a festmények mellett rajzok és grafikák láthatók – zenés felvonulás köszönti. A Dugonics térről induló menetet a Pavane történelmi táncegyüttes és a Suhancok néptáncegyüttes vezeti, de bárki csatlakozhat hozzá.

A múzeum előtt fölállított színpadon a néptáncelőadások mellett tartanak párbajbemutatót, munka közben megfigyelhetők a hajszobrászok, divatbemutatót rendez a Romani Design, versenyen választják ki a leglátványosabb extrém hajviseletet, és nem maradhat el a Szent Iván éjszakájához kapcsolódó tűzugrás sem. A programokat a Varga Helena Band koncertje zárja.

A múzeumban óránként indulnak tárlatvezetések a Munkácsy-kiállításon, A jólfésültség története című tárlaton, de szakemberek mutatják be az új néprajzi állandó kiállítást, a természettudományi gyűjteményt, valamint az intézmény névadóját megidéző tárlatot is.

A Fekete házban tárlatvezetéseken kalauzolják a vendégeket a Romani Design ruhái között, a Vármúzeumban pedig a Szeged történetét bemutató állandó tárlaton.

A Reök-palotában interaktív módon, testközelből ismerhetik meg a szecesszió és az építtető Reök-család szellemiségét a résztvevők. A palotasétákon nemcsak az egyedi épület zegzugait járhatják be a látogatók, de különlegességeket is felfedezhetnek a jubileumi, XX. Táblaképfestészeti Biennálén kiállított kortárs festményeken.

A Somogyi-könyvtár kedvezményes beiratkozási akcióval, divatbemutatóval, kézműves workshoppal, valamint játékos gyermekprogrammal várja látogatóit, akik a többi közt bepillanthatnak a közgyűjtemény csaknem hetven éve működő kézi könyvkötészetére is.

Elolvasom a cikket