Rákot jelezhet ez a tünet a szájban

A szájban előforduló sebek, illetve foltok szájüregi daganatokat jelezhetnek. Emellett azonban más jelekre is érdemes figyelni, ilyen például a csomó az arcon, az állkapocsmozgási problémák vagy a szájfájdalom. Rákbetegség esetén a korai diagnózis életmentő lehet, ezért érdemes kivizsgáltatni magunkat, ha elváltozásokat észlelünk.

A szájüregi daganatok elsősorban ötvenéves kor felett halmozódnak fokozottan. Ebben az életkorban mind a férfiakban, mind a nőkben megnőhet a betegség előfordulása, és sajnos a halálos szövődmények is növekvő tendenciát mutatnak. A dohányzás és az alkoholizmus növelheti a betegség kialakulásának kockázatát.

A szájüregi daganatok esetén nyelési problémákat is észrevehetnek a betegek, ezek idővel egyre fájdalmasabbak lesznek. Ugyanakkor a nátha, a savas reflux, vagy akár néhány gyógyszer is megnehezítheti időnként a nyelést. Rosszabb esetben azonban a nyelőcsőben lévő rák jele lehet. Ezt a tünetet sokan figyelmen kívül hagyják, pedig az orvosok ma már egyszerű vizsgálatokkal megvizsgálhatják a torkunkat.

Elolvasom a cikket