A tervek szerint halad az amerikai fegyverek eljuttatása Izraelnek

MH/MTI
2024. június 19. szerda. 8:38

Antony Blinken kedden újságírók előtt úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Államok egyetlen bombaszállítmány küldését vizsgálja felül, amelyben nagy hatóerejű bombák, egyebek mellett 1000 kilogrammos eszközök szerepelnek. A külügyminiszter megismételte, hogy az amerikai adminisztráció aggályosnak találja ilyen eszközök bevetését sűrűn lakott térségekben, mint a dél-gázai Rafáh városa. Antony Blinken szerint a többi katonai szállítás az eredeti tervek szerint zajlik.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök kedden felfoghatatlannak nevezte, hogy az amerikai adminisztráció fegyvereket és lőszereket tart vissza, majd a Hamász megsemmisítésére indított hadműveletre utalva azt mondta: „adják oda az eszközöket, és mi sokkal gyorsabban elvégezzük a munkát”.

Az amerikai adminisztráció több tagja helyezte kilátásba az elmúlt hónapokban, hogy leállítják az Izraelnek szánt fegyverszállítmányokat, amennyiben az izraeli hadsereg átfogó katonai műveletet kezd a Hamász ellen a civilektől zsúfolt Rafáh-ban.

Joe Biden és a Fehér Ház vezető tisztségviselői ugyanakkor többször kijelentették, hogy Izrael egyelőre nem lépte át azt a „vörös vonalat”, ami a szállítmányok leállítását eredményezné, kivéve a nagy hatóerejű bombákat.
Kedden az amerikai Kongresszus két vezető demokrata tagja hozzájárulását adta ahhoz, hogy az Egyesült Államok F15-ös vadászrepülőgépeket adjon el Izraelnek, amivel lehetővé válhat a szállítási szerződés véglegesítése.

Gregory Meeks, a képviselőház külügyi bizottságának rangidős tagja, valamint Ben Cardin a szenátus külügyi bizottságának demokrata elnöke közölte, hogy hozzájárulását adja az adásvételhez, amibe a republikánusok már korábban beleegyeztek. A két demokrata politikus előzetesen annak tisztázását kérte a Biden-adminisztrációtól, hogy amerikai fegyvereket milyen körülmények között vet be az izraeli haderő a Gázai övezetben.

Az üzlet értelmében Izrael 15 milliárd dollár értékben vásárol F15-ös gépeket és kiegészítő felszereléseket, amelyek szállítása 2029-ben kezdődhet meg.

Elolvasom a cikket