Az RN kormányra kerülése esetén betartja nemzetközi kötelezettségvállalásaikat

MH/MTI
2024. június 19. szerda. 22:52

„Van egy vörös vonal számomra. Nem szándékozom megkérdőjelezni a Franciaország által a nemzetközi színtéren vállalt kötelezettségeket. Van egy hitelességi kérdés az európai partnereinkkel és NATO-szövetségeseinkkel szemben” – jelentette ki Bardella a Párizshoz közeli Villepinte-ben megrendezett Eurosatory védelmi kiállításon.

A 2022-es elnökválasztáson az RN elnökjelöltjeként Marine Le Pen még azt ígérte, hogy Franciaországot „kilépteti a NATO integrált parancsnokságából”, Franciaország „függetlensége” nevében. Jordan Bardella szerint a kérdés már nem aktuális, legalábbis addig, amíg tart az ukrajnai háború.

Jordan Bardella szerdán felhívta a figyelmet a „rendkívül nehéz nemzetközi kontextusra” az ukrajnai háborúval „Európa küszöbén”, miközben pártját régóta azzal vádolják, hogy oroszpárti.

A pártelnök megerősítette, folytatja a Franciaország által eddig képviselt irányvonalat, és támogatja Kijev katonai támogatását.

„Azt szeretném, ha Ukrajnának mind a lőszer és a felszerelés, mind a háború megvívásához szükséges eszközök a rendelkezésére állnának” – mondta. „De a vörös vonalam nem fog változni, olyan felszerelések küldése ellen vagyok, amelyeknek eszkalálódó következményei lehetnek Kelet-Európában” – tette hozzá. „Azaz nem áll szándékomban nagy hatótávolságú rakétákat vagy olyan fegyvereket szállítani, amelyek lehetővé tennék Ukrajna számára, hogy orosz területre csapást mérjen” – mondta az RN elnöke.

Elolvasom a cikket