Az ujjainkon a rák és a szívbetegség jelei is megjelenhetnek

A tüdőbetegségek például gyakran okoznak tartós köhögést, míg a mellkasi fájdalom jelezheti, hogy valami baj van a szívvel. Más esetekben azonban a mellékhatások úgy tűnhetnek, mintha semmi közük nem lenne a betegséghez.

Az egészségügyi szervek szerint az ujjaink három halálos betegségről is árulkodhatnak. Pontosabban az ujjakon mutatkozó bizonyos tünetek szívbetegségre, tüdőrákra és leukémiára utalhatnak.

Bár a legtöbb ilyen jel ártalmatlan lehet, mindig érdemes orvoshoz fordulni, ha ezek a tünetek tartósan fennállnak vagy rosszabbodnak.

Jelek, amire figyelni kell:

Az ujjak bütykösödése

Az ujjak végei nagyobbnak tűnnek, így azok bütykösnek tűnnek. A körmök ívesebbé válhatnak, és a körmök körüli bőr fényessé válhat – írja a Cancer Research UK. Ez számos alapbetegség jele lehet, különösen a tüdő vagy a szív esetében.

A Cancer Research UK elmagyarázza: „Ide tartoznak az olyan rákos megbetegedések, mint a tüdőrák és a mezotelióma. De az ujjbegyek elváltozása egyes pajzsmirigyproblémákkal vagy más betegségekkel, például fekélyes vastagbélgyulladással és Crohn-betegséggel küzdő embereknél is előfordulhat.”

Ennek a „szokatlan” tünetnek a kialakulása évekig is eltarthat. Ha a kezén észleli, beszéljen a háziorvosával.

Zúzódások az ujjakon

Elég ritka, hogy az ujjain véraláfutások keletkezzenek, és ez a vérével kapcsolatos problémára utalhat.

Simon Ridley, a Leukaemia UK kutatási igazgatója az Expressnek elmondta: „A leukémia egyik gyakori figyelmeztető jele és tünete a véraláfutás.”

„Ezek a véraláfutások különböznek azoktól, amelyeket mindannyian ismerünk, mivel furcsa vagy váratlan helyeken is megjelenhetnek, például felnőttek esetében a kezeken.”

Ezek a szokatlan jelek nem feltétlenül jelentenek okot az aggodalomra, de jelezhetnek néhány veszélyes, mögöttes egészségügyi problémát is.

Elolvasom a cikket