Bővül a Lendület Program

MH/MTI
2024. június 19. szerda. 21:45

„A több mint 15 éve futó MSCA COFUND program első magyar nyerteseként az MTA ezzel jelentősen erősíti kutatástámogatási portfólióját, és segít fejleszteni a magyar tudományos közösség nemzetközi kapcsolatait” – emelték ki a közleményben. A tájékoztatás szerint a Lendület-kutatócsoportok jellemzően szoros együttműködést alakítanak ki szakterületük ismert külföldi kutatóival.

„Egy-egy kiváló fiatal szakembernek a kutatócsoporthoz való igazolása tovább segítheti ambiciózus kutatási céljaik megvalósítását és a későbbiekben újabb kutatási együttműködések kialakítását” – jegyezték meg. Hozzátették, hogy ezt az igényt ismerte fel az európai doktori és posztdoktori támogatásokat kezelő Marie Sklodowska-Curie Actions COFUND programja kiírásával. A támogatást elnyerő szervezet arra kap megbízást, hogy ezt a folyamatot katalizálja – vagyis a legkiválóbb kutatócsoportok számára lehetővé tegye, hogy éveken át vendégül lássák a munkájukat legjobban segítő kutatót – emelték ki.

A tájékoztatás szerint az ötlet, hogy az Akadémia Lendület Programja alkalmas lehet a COFUND társfinanszírozására a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont egyik Lendület-nyertes kutatójától, Kovács Andrástól származik. A kezdeményezést felkarolta a kutatóközpont főigazgatója, Kiss L. László akadémikus, aki megkereste az elképzeléssel az Akadémiát, és az MTA Titkárságának támogatásával részt is vett a pályázat előkészítésében. Az Akadémia vezetői támogatták a pályázatot, az MTA titkársági kollégák és külső szakértők munkáját Bőhm Gergely és Balla Andrea titkárságvezetők fogták össze. Az MSCA által támogatott rendszer alapköve a Lendület Program zsűrije, melynek elnöke és szekcióelnökei is támogatásukat fejezték ki a megvalósítással kapcsolatban – írták.

A vendégkutatókat befogadó intézmények jelenleg a HUN-REN kutatóhálózat intézményei, a BME és az ELTE lehetnek – továbbá, ha az Európai Bizottság és a magyar kormány közti vita rendeződik, a modellváltó egyetemeken működő Lendület-csoportok is részt vehetnek a programban – írták a közleményben.

Elolvasom a cikket