Ennek hiánya az étrendünkben veszélyesebb, mint a dohányzás

Tehát ha a dohányzás átlagosan négy évvel rövidíti meg az életet, akkor ha nem fogyaszt zsíros halakat (makréla, szardínia, lazac, tonhal, pisztráng, hering), akkor akár öt évvel is csökkenhet az élethossza.

A tudósok szerint a zsírsavak a szívre gyakorolt, jótékony hatásukról ismertek, emellett csökkentik a vérrögök számát. Az omega–3 szintje magas nyolc százalék feletti érték esetében, átlagos négy-nyolc százalék és alacsony négy százaléknál kevesebb esetében.

Például Japán lakosai, akiknek étrendjében sok hal és tenger gyümölcsei szerepelnek, átlagos zsírsavszintjük van – jóval magasabb, mint nyolc százalék.

Milyen egyéb élelmiszerből lehet a zsíros halakon kívül magas omega–3-szinthez jutni?

– avokádó,
– tökmag és napraforgómag,
– diófélék (különösen dió), szója, lenmag, chiamagok,
– kelbimbó.

Elolvasom a cikket