Ezeknek a termékeknek is van szavatossági idejük

Vigyázat! Ezeknek a termékeknek is van szavatossági idejük

Fűszerek

A legtöbben azt gondoljuk, hogy a fűszerek örökké elállnak, de valójában ezek is veszíthetnek aromájukból és hatékonyságukból. Az őrölt fűszerek 6-12 hónap után veszítenek intenzitásukból. Az egész fűszerek két-három évig tarthatják meg ízüket, ha megfelelően tároljuk őket.

Olajok

Az olajok is, mint például az olívaolaj vagy a kókuszolaj, hajlamosak megavasodni idővel. Az olívaolaj: 18-24 hónap után avasodni kezdhet, A kókuszolaj: két évig is elállhat, de utána már nem ajánlott fogyasztani. A liszt szintén egy olyan alapanyag, amelyről kevesen gondolják, hogy romlandó. A fehér liszt hat-nyolc hónapig tartható el a kamrában, hűtőben pedig akár egy évig is. A teljes kiőrlésű liszt: három-hat hónapig eláll a kamrában, hűtőben pedig hat-nyolc hónapig.

Diófélék és magvak

Ezek az egészséges nassolnivalók is hajlamosak megromlani. A diófélék hat hónapig tarthatók el szobahőmérsékleten, hűtőben pedig egy évig. A magvak két-három hónapig szobahőmérsékleten, hűtőben pedig hat-nyolc hónapig.

Konzerváruk

Bár a konzervek hosszú ideig eltarthatók, nem tartanak örökké. A húsos konzervek: kettő-öt évig tarthatók el, de utána már nem ajánlott fogyasztani. A zöldséges konzervek: egy-három évig tárolhatók.

Méz

A méz hosszú ideig eltartható, de nem örökké. Bár technikailag nem romlik meg, idővel kristályosodhat és elveszítheti ízét. Ajánlott két éven belül elfogyasztani.

Sütőpor és szódabikarbóna

Ezek a sütési alapanyagok is veszíthetnek hatékonyságukból. A sütőpor: hat hónapig tartható el, utána csökken a hatékonysága, a szódabikarbóna: egy évig hatékony, utána érdemes cserélni.

Teafilterek és kávé

A teafilterek és a kávé is idővel veszíthetnek aromájukból. A teafilterek: 6-12 hónapig tarthatók el, utána csökken az ízük. Az őrölt kávé: három-öt hónapig tartható el szobahőmérsékleten, hűtőben pedig egy évig.

Elolvasom a cikket