Ezért tűnhet úgy, hogy a párod a testvéred

Egy 1987-es tanulmány házaspárok fényképeit hasonlította össze: egy olyat, amely nem sokkal az esküvő után készült, és egy 25 évvel későbbit. A résztvevők úgy látták, hogy a párok negyedszázados házasság után jobban hasonlítanak egymásra. Ezzel szemben egy 2020-as kutatás megállapította, hogy bár az igaz, hogy sok házastárs fizikailag hasonlít egymásra, az idővel nem lesznek „hasonlóbbak”.

Ugyanakkor, bár az arcunk nem változik meg látványosan, a mimikánk átalakulhat. Nem mindig vagyunk tudatában annak, hogy ezt tesszük, de elkezdjük utánozni a hozzánk legközelebb állók modorát, viselkedését, sőt, még a hanghordozásukat is. A kutatók szerint ez segít szorosabb társas kötelékeket kialakítani, így logikus, hogy megfigyelhető a párkapcsolatokban is, amelyek vitathatatlanul a legszorosabb kötelékek közé tartoznak.

Az egymásra jellemző arckifejezések és egyéb furcsa viselkedések átvételére való hajlam ahhoz vezethet, hogy egy házaspár két tagját egyre hasonlóbbnak láthatjuk. Ehhez viszont idő kell. Mi a helyzet akkor, amikor két ember még csak pár hete jár, mégis máris testvéreknek nézik őket?

Tanulmányok, köztük a Queenslandi Egyetem legújabb kutatása is kimutatta, hogy sok ember vonzódik a hozzá hasonlóan kinéző potenciális partnerekhez. „A résztvevők vonzóbbnak találták azokat a személyeket, akiknek geometriai szempontból átlagos, illetve a sajátjukhoz hasonló volt az arcuk” – mondta Amy Zsao, a tanulmány vezető szerzője. Míg a témával kapcsolatos legtöbb korábbi kutatás során az emberek egy számítógép képernyőjén lévő fotókat értékeltek, ez a csapat csaknem 700 embert küldött rapid randira. Arra voltak kíváncsiak, hogyan alakulnak az emberek arcpreferenciái a való életben.

„A résztvevők az azonos etnikumú partnereknél magasabb értékelést kaptak az arcuk vonzerejére, mint a más etnikumúaknál” – tette hozzá Zsao. Bár ez a preferencia általában nem tudatos, mégis kellemetlen lehet.

„Kiborultam, különösen, amikor valaki megkérdezte, hogy ikrek vagyunk-e” – emlékezett vissza Zara Barrie írónő a Time Magazine-nak az olyan partnereire utalva, akik nagyon hasonlítottak rá. Ez természetesen nem általános, és nyilvánvalóan rengeteg boldog kapcsolat van olyan emberek között, akik egyáltalán nem hasonlítanak egymásra. De van néhány tudományos oka annak, hogy az emberek miért vonzódhatnak a hozzájuk hasonlóhoz.

Az egyik az, hogy az emberek általában szeretik, ha a dolgok ismerősnek tűnnek, mert az agyunk könnyebben kezeli őket. A másik a csoporton belüli előnyben részesítés jelensége: ebben az esetben azt jelenti, hogy az emberek a saját etnikai csoportjukba tartozókkal találkozgatnak szívesebben.

Elolvasom a cikket