Fehér Ház: Ukrajnán belül állomásoznak majd az F–16-os vadészgépek

A tervet azt követően hozta nyilvánosságra, hogy Joe Biden amerikai elnök és Volodimir Zelenszkij múlt héten aláírta a tíz évre szóló, kétoldalú biztonsági megállapodást, amelynek értelmében Washington kötelezettséget vállalt arra, hogy továbbra is támogatja Kijevet a Moszkvával való konfliktusában.

Zelenszkij a megállapodás aláírása után bejelentette, hogy az Egyesült Államok ígéretet tett arra, hogy nemcsak fegyvereket, köztük Patriot légvédelmi rendszereket, hanem F–16-osokból álló vadászgépek századát, valamint más repülőgépeket is szállít Ukrajnának.

Az Egyesült Államok, Belgium, Dánia, Norvégia és Hollandia ígéretet tett arra, hogy az év végéig akár hatvan darab F–16-os repülőgépet is biztosít Ukrajnának. Kijev többször felvetette, hogy a nyugatiak által szállított vadászgépeket Ukrajnán kívül, a szomszédos NATO-országok területén lehetne állomásoztatni, ahol „biztonságban” lennének.

Sullivan azonban azt mondta, hogy „a terv az, hogy az F–16-osokat Ukrajnában helyezik el”, hozzátéve, hogy a Biden és Zelenszkij által aláírt, kétoldalú biztonsági megállapodás „megerősítette ezt a pontot”.

„Segíteni akarunk Ukrajnának abban, hogy rendelkezzen ezzel a képességgel. Ennek a képességnek Ukrajnában kell alapulnia” – mondta.

Moszkva eközben többször figyelmeztetett, hogy az Ukrajnába szállított nyugati fegyverek az orosz erők csapásainak legitim célpontjaivá válnának, és semmilyen hatással nem lennének a konfliktus végső kimenetelére, csak még több vérontáshoz vezetnének.

Az orosz parlament védelmi bizottságának elnöke, Andrej Kartapolov is figyelmeztetett, hogy ha Kijev bármelyik F–16-osát Ukrajnán kívül állomásoztatnák, és azokat Oroszország elleni harci műveletekben használnák, akkor Moszkva ezeket a külföldi bázisokat „legitim célpontoknak” tekintené.

Elolvasom a cikket