Frankenstein-páncélosokat kap Ukrajna

Még mindig sok olyan Leopard 1 harckocsi van, amelynek alvázára fel tudnánk szerelni a Skyranger tornyot a 35 mm-es géppuskával” – mondta Bernhard az interjúban, amely egy titkos nyugat-ukrajnai Rheinmetall harckocsijavító üzemben zajlott, amelyet állítólag június elején indítottak el.

A vállalat egy hasonló, bár Leopard 2 alvázra helyezett járművet fog bemutatni a jelenleg is zajló Eurosatory 2024 védelmi ipari kiállításon Párizsban, egy sajtóközlemény szerint.

“A nagymértékben mobil, moduláris és skálázható földi légvédelmi rendszerek egyre fontosabbá válnak, ahogy a NATO-erők újra a nemzeti és szövetségi védelemre összpontosítanak” – áll a Rheinmetall sajtóközleményében.

Az oroszhirek.hu szerint nem világos, hogy Ukrajna mikor kaphatja meg az új hibrid harckocsikat. A brit The Telegraph szerint a kijevi hadsereg már nagyjából száz, hagyományosan konfigurált Leopard 1 harckocsit kapott Németországtól. Az ukrán hatóságok azonban az elmúlt hetekben nyomást gyakoroltak a NATO-országokra, hogy szállítsanak több kritikus fegyverzetet, és arra panaszkodtak, hogy a nyugati légvédelmi rendszerek hiánya miatt csapatai és infrastruktúrája ki van téve az orosz támadásoknak.

Olaf Scholz német kancellár korábban bejelentette, hogy Berlin a következő hetekben átadja Kijevnek a harmadik, amerikai gyártmányú Patriot légvédelmi rendszert és más további fegyvereket. A berlini Ukrajna helyreállítási konferencián Scholz elmondta, hogy Németország már 28 milliárd euró értékben szállított vagy különített el fegyvereket Ukrajnának, és továbbra is támogatni fogja a kijevi rezsim háborús erőfeszítéseit.

Oroszország többször bírálta a Kijevnek nyújtott nyugati katonai támogatást, és arra figyelmeztetett, hogy az csak elhúzza a konfliktust anélkül, hogy annak kimenetelén változtatna.

Elolvasom a cikket