Hat fajta depressziót azonosítottak

2024. június 19. szerda. 23:17

A depresszió kezelése történelmileg „egyféleképpen” történt, de ez hamarosan megváltozhat, mivel egy új kutatás hatféle depressziótípust talált, amelyek agyi szkenneléssel azonosíthatók. A különböző fajták vagy „biotípusok” bizonyos kezelésekre jobban reagálnak, mint másokra, és segíthetnek abban, hogy a depresszióval élők számára hatékonyabb és gyorsabb ellátást nyújtsunk.

A tanulmány 801 olyan résztvevő funkcionális MRI (fMRI)-felvételeit vizsgálta, akiknél korábban szorongást vagy depressziót diagnosztizáltak. Megvizsgálták az agyi aktivitásukat mind nyugalmi állapotban, mind pedig egy sor kognitív és érzelmi funkciót vizsgáló teszt során, különös figyelmet fordítva arra, hogy az agy mely régiói voltak aktívak, és keresték a köztük lévő kapcsolatokat. A gépi tanulás segítségével képesek voltak a szkennelési eredményeket hasonlóságok alapján csoportosítani, és hat különböző agyi aktivitási mintát azonosítottak.

A depresszióban szenvedők körülbelül egyharmada kezelési rezisztens depresszióban szenved, amely azt jelenti, hogy a többszöri gyógyszeres kezelés és a beszélgetőterápia ellenére sem javulnak a tüneteik. A remények szerint a depresszió kezelésének pontosabb és személyre szabottabb megközelítése révén az orvosok jobban tudnak segíteni a betegeknek abban, hogy tüneteiket teljesen visszafordítsák az egészséges szintre.

Elolvasom a cikket