Le Penék lőszert igen, de katonákat nem küldenének Ukrajnába

Jordan Bardella szerdán egy párizsi fegyverzetexpón kijelentette: álláspontjuk nem változott, kormányra kerülve továbbra is támogatnák Ukrajna védekező háborúját védelmi felszerelésekkel, lőszerekkel, hadműveleti logisztikai támogatással és védelmi fegyverekkel, de nagy hatótávolságú rakétákat, amelyekkel az ukrán haderő lövetni tudná az orosz területeket, nem adnának át az ukrán hadseregnek, és – Macron elnök terveivel ellentétben – francia katonákat bizonyosan nem küldenének harcolni az ukrajnai háborúba – írja a Politico.

A francia és az ukrán kormány ezekben a napokban dolgozza ki a nyugati, így francia kiképző katonák kiküldetésének tervét, de a megvalósítása kérdőjeles, hiszen ha az előre hozott választások révén július 7-én a Nemzeti Tömörülés alkothat kormányt, akkor ez a terv füstbe száll. Márpedig ennek komoly esélye van: Macron elnök pártja katasztrofálisan gyenge szereplését követően írta ki az előre hozott nemzetgyűlési választásokat, egyes felmérések pedig azt jelzik, hogy az EP-választáson megerősödő nemzeti radikálisok a parlamenti voksolást is megnyerhetik, így „társbérlet” alakulhat ki: a 2027-es elnökválasztásig Macron kitölti a mandátumát, ő marad a fegyveres erők feje, míg Jordan Bardella irányítaná a kormányt és döntene a költségvetésről.

Az uniós lap szerint az elmúlt hónapokban jelentős változáson ment keresztül a Nemzeti Tömörülés: visszafogta oroszbarát nyilatkozatait, és már nem hangoztatja, hogy Franciaországnak ki kellene lépnie a NATO-ból.

A párt orosz–ukrán háborús álláspontja nagyon hasonló a magyar kormányéhoz: Oroszország megsértette Ukrajna területi integritását, ezzel együtt az EU-nak, a NATO-nak mindent meg kell tennie a feszültség eszkalálódásának elkerülésére.

Jordan Bardella szerdai nyilatkozatában megerősítette azt is, hogy kormányra kerülve ő is sokat költene védelmi kiadásokra, célja Franciaország újrafelfegyverzése, a francia szuverenitás és stratégiai autonómia megőrzése lenne.

Elolvasom a cikket