Múzeumok Éjszakája a Szentendrei Skanzenben

ASzabadtéri Néprajzi Múzeum tánc és táncalkalmak köré szervezett programjai nem csupán a táncnak a hagyományos falusi közösségek életében betöltött szerepét mutatják be, hanem korszakok és műfajok között átívelő varázsát is. 18 órakor nyílik meg a múzeum A tánc mint élő örökség Európában című kiállítása, a színpadi programok pedig 18:30-kor az Erdély-épületegyüttes főterén kezdődnek.

A Kortárs&Balett Tánccsoport kortárs előadása után a néptáncok veszik át a „szót”. Az Erdélyre hangolt táncetűdök kalotaszegi, mezőségi, széki és székelyföldi táncfantáziákat mesélnek, a Duna táncműhely Hajadonok című előadása érzelmeket és kapcsolatokat jelenít meg a tánc formanyelvén.

Lesz ezen az estén moldvai, romani és Berka-táncház, és megismerkedhetnek az érdeklődők a Lévai-féle élménypedagógiával és élménytánccal is. A tánc mellett más művészeti területek is beköltöznek ezen az éjszakán a Skanzen Erdély épületegyüttesébe. A Korzó kávéházban Grecsó Krisztián íróval beszélgethetnek a látogatók, lesz fényfestés erdélyi motívumokkal és Korniss Péter táncképeivel, az Erdély faluban pedig a budapesti graffitiszubkultúra egyik első alkotója, a Nikon Laciként ismert Brunszkó László készít táncos graffitit.

Tűzugrással és szerelmi jóslással is készül a múzeum, hiszen a nyári napfordulóhoz kapcsolódó Szent Iván-éj pogány hiedelmeket és rítusokat is magába olvasztott. Nem maradhatnak el a kézműves foglalkozások, amelynek során készíthetünk táncrendet, citerát, pártát és kalárist is az Erdély tájegység kisvárosi házaiban.

Az óránként vezetett, tematikus séták során pedig a századforduló szerelmi és táncéletével, szépség és divatvilágával ismerkedhetnek az érdeklődők. A nyár leghosszabb éjszakáján a Skanzen éjfélig nyitva tart.

A Múzeumok Éjszakájára hangolódva délután 16 órakor indul a Ferenczy Múzeumi Centrum programsora a Kmetty Múzeumban, ahol Mácsai János zenetörténész vezet végig Barcsay Jenő: A formák ritmusa című kiállításán. 17 órától a Ferenczy Múzeumban kreatív workshop várja a látogatókat: A Gyűjtemény – Finom életek diákkurátori kiállításhoz kapcsolódva szappanból készül emlékmű, ropiból konstruktivista szobor, káposztából absztrakt festmény.

A PhotoLabban 18 órától Kibeszélő címmel kreatív fotóművészeti workshop várja elsősorban a tizenéves korosztályt Kudász Áron Ariel Tropical Depression című kiállításán. 19 órától a MűvészetMalomban Galambos Péter színművész tolmácsolásában képekhez társított, ritkán hallható önéletrajzi írások, korabeli méltatások segítségével ismerhetjük meg az Európai Iskola művészeit. Szintén 19 órától mesés múzeumséta indul Nagy Luca meseterapeuta vezetésével öt helyszínnel, a séta végén pezsgős koccintással.

A Ferenczy Múzeumban,a Takarékos módi című kiállításban19–22 óra között újragondolt egykori játékokat –gombfoci, papírgyöngykészítés, fonaljáték– próbálhatunk ki, és ugyanitt, 20 órától Fából vaskarika? címmel Sz. Tóth Judit kurátor tart tárlatvezetést. 21 órától a Vajda Múzeumban Vincze Ottó képzőművész helytörténeti tárlatvezetése Vajda Szentendréjét mutatja be, 22 órától pedig a templomdombi Czóbel Múzeumban a Paletták – Czóbel Béla párizsi & magyarországi kapcsolatai című kiállításon az Édeni Csokibolt alkoholos bonbonfantáziáit kóstolhatjuk meg, amelyeket Czóbel, Picasso, Rippl-Rónai, Kernstok, Chagall, Renoir munkái inspiráltak. A Ferenczy Múzeumi Centrum kiállítóhelyei ezen a napon 16 órakor nyitnak és 24 óráig látogathatók.

Elolvasom a cikket