Oroszország és Észak-Korea megállapodott az agresszió elleni kölcsönös segítségnyújtásban

Putyin és Kim Dzsongun találkozójuk során stratégiai partnerségi megállapodást írtak alá. A megállapodás a jövőbeni együttműködés útiterveként szolgál majd minden területen, a kulturális és turisztikai kapcsolatoktól kezdve a kereskedelemig, a gazdasági kapcsolatokig és a biztonságig – mondta az orosz elnök, aki „valóban áttörésnek” nevezte a megállapodást.

„Az átfogó partnerségről szóló dokumentum, amelyet ma írtunk alá, egyebek mellett kölcsönös segítségnyújtásról rendelkezik abban az esetben, ha valamelyik résztvevő ellen agresszió történik” – tette hozzá az elnök.

Moszkva támogatja Phenjan azon szándékát, hogy megvédje biztonságát és szuverenitását az esetleges nyugati agresszióval szemben, amelyhez joga van – mondta Putyin. Az ország az Egyesült Államokat és szövetségeseit tartja felelősnek a térségben növekvő feszültségekért – tette hozzá.

„A túlhasznált nyugati propagandatrópusok már nem tudják elrejteni agresszív geopolitikai szándékaikat, beleértve Északnyugat-Ázsiát is” – mondta Putyin.

Putyin megjegyezte, hogy a nyugati országok fejlett fegyvereket szállítanak Ukrajnának, és zöld utat adtak Kijevnek, hogy csapást mérjen Oroszországra. Ilyen körülmények között „Oroszország nem zárja ki a katonai együttműködés fejlesztését a KNDK-val a ma aláírt dokumentum alapján”.

Elítélte az ENSZ Biztonsági Tanácsa által Észak-Koreára kivetett „határozatlan idejű korlátozó rendszert”, amely fegyverembargót is tartalmaz, mint „az USA által megrendezettet”, és annak felülvizsgálatát sürgette.

Az orosz elnök korábban figyelmeztette a Nyugatot Kijev azon törekvése miatt, hogy az adományozott fegyverekkel mélyen Oroszországon belül támadásokat hajtson végre. Ha ez megtörténne, Moszkva hasonló típusú fegyvereket küldhetne a Nyugat ellenségeinek, akik azokat az Egyesült Államok és szövetségesei katonai eszközeinek támadására használhatnák – mondta a hónap elején.

Phenjan „objektív és kiegyensúlyozott” álláspontot képvisel az ukrajnai konfliktussal kapcsolatban, és látja annak alapvető okait, amely Észak-Korea függetlenségét és szuverenitását bizonyítja – mondta Putyin. A két ország egy véleményen van abban is, hogy támogatják „az igazságosabb és demokratikusabb, többpólusú világot”, amelynek fel kell váltania a korábbi Nyugat-központú rendszert.

„Továbbra is ellenezni fogjuk a fojtogató szankciók bevezetését, amelyeket a Nyugat a politikában, a gazdaságban és más területeken való hegemóniája fenntartásának eszközévé tett” – fogadkozott az elnök.

Putyin felidézte az Észak-Koreával folytatott orosz együttműködés hosszú múltját, és emlékeztetett arra a szerepre, amelyet a Szovjetunió a második világháború alatt a császári Japán elleni harcban, valamint a koreai polgárháborút követő újjáépítési erőfeszítésekben játszott, amely a Koreai-félszigetet két rivális között osztotta fel. Moszkva volt az a fél, amellyel Phenjan 75 évvel ezelőtt aláírta első nemzetközi megállapodását – tette hozzá.

Elolvasom a cikket