Svájci legelő

2024. június 19. szerda. 6:7

Eddig sem fogta vissza magát Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese, ha alkalmanként véleményeznie kellett az orosz–ukrán háború eseményeit. Oroszország korábbi, Vlagyimir Putyin előtti elnöke, most éppen az úgynevezett svájci békekonferenciáról tette közzé gondolatait. Arról a találkozóról, amelyet Ukrajna elnökének a tételei szerint rendeztek Volodimir Zelenszkij és a neki ministráló politikusok részvételével. Éppenséggel csak a másik háborúzó fél, az oroszok nem kaptak meghívást ide, Kína pedig egyszerűen távol maradt a találkozóról.

Az egyébként jogász végzettségű Medvegyev megcsillantotta igazából eddig sem titkolt szatíraírói vénáját. Aztán hogy miként csillog egy véna, az már a Dmitrij Medvegyev által használt, szürrealista képek közé tartozik. Azt írja, hogy a „békefórum” meghívottjai közül igazából senki sem tudja, mit is keres ott. A volt elnök fergeteges metaforákkal érzékelteti a svájci konferencia képtelenségét: „A ravasz svájci pásztorlányok csak kipróbált állatokat hívtak: egy őrült kis vaddisznót és annak társát, egy csordányi békéről boldogan bőgő, buta nyugati birkát és egy falka európai láncos kutyát, hogy megvédjék a jószágot. A kutyák ugatnak, mérgezett nyálat fröcsögnek minden irányba, és rendet tartanak… A nyáj élén láthatatlanul jelen van egy idős, gyengeelméjű gazda, aki már régen elvesztette a kapcsolatot a valósággal, és mindig megdermedve, idióta arckifejezéssel nézi az eget.”

Az utóbbi mondatban nyilván Joe Bidenről van szó, aki jövője szempontjából fontosabbnak tartotta az egyesült államokbéli kampánygyűlést. Helyette ott volt Kamala Harris, aki nem jött üres kézzel, az eddig sok száz milliárdot Ukrajnába öntő Amerika újabb másfél milliárd dollárját adományozta a tarhálás tudományában elképesztő biztonsággal mozgó Volodimir Zelenszkijnek.

A volt orosz elnök fogalmazása végén a luzerni, több ezer katona által őrzött konferenciáról a következő mondatottal foglalja össze véleményét: „Összességében az alpesi legeltetés csak egy sivár szarfészek, amely felemészti az adófizetők pénzét.”

A már-már az elmebetegség határát súroló mértékű háborús lázban égő Nyugatot akárhányan figyelmeztetik is tehát arra, hiába, hogy a háború beszüntetése és a béke ilyen módon, Oroszország nélkül semmiképpen nem valósulhat meg. Most Kínáról meg ne is beszéljünk.

Ezen a véleményen van – már két és fél év óta – a magyar külpolitika első embere. Szijjártó Péter Svájcba indulván kijelentette, hogy az orosz–ukrán háborúnak nincs megoldása a csatatéren. Azonnali tűzszünet és béketárgyalások kellenek. És kellettek is volna, az egyre nagyobb mértékű, ezermilliárdokat felemésztő fegyverszállítások, a világháború veszélyével fenyegető, közvetlen beavatkozási tervek és a sok százezernyi halottat követelő harcok helyett.

A svájci összejövetel tehát feltehetően nemcsak Dmitrij Medvegyev, hanem minden, nagyjából normálisan gondolkodni tudó ember szemében nem béke-, hanem háborúkonferencia volt. Hogy aztán a magát különösebben megfékezni nem akaró Medvegyev minderről miként vélekedik? „Ukrajna? Hogy mi? Az legfeljebb az USA és a NATO egyik tartománya. Még a göcsörtös pofájú Borrell is elismeri, hogy a fegyverszállítások leállításával néhány hét alatt véget érne a háború.”

A szerző író

Elolvasom a cikket