Tom Hardy nem akar Brando-paródia lenni + VIDEÓ

Pályája kezdetétől Marlon Brandóhoz hasonlítják Tom Hardyt: hozzá mérhető hatalmas tehetség, szintén kaméleonszerűen képes bármilyen hőssé átalakulni, és a karakterábrázolás megközelítése is rokonítja őket. Hardyúj filmje, a Motorosok – amelyet csütörtöktől vetítenek a hazai mozik – erre szándékosan rátesz egy lapáttal, ugyanis az egyik jelenetben a színész karaktere Brando egyik leghíresebb, motorosokról szóló filmjét, A vad címűt nézi csodálattal a moziban.

Egyértelmű az üzenet: a filmbeli Johnny, a Vandálok nevű motorosbanda vezére olyan, mindenki által csodált hőssé szeretne válni, mint a Brando által játszott, karizmatikus karakter.

Hardy a Fandangónak minap adott interjújában arról beszélt, hogy ez a direkt referencia bizonyos értelemben megkönnyítette számára a feladatot, hiszen kijelölt egy irányt, másfelől viszont meg is nehezítette, mert el kellett kerülnie, hogy egyfajta erőltetett Brando-másolatot vagy -paródiát nyújtson.

„Jeff (Nichols forgatókönyvíró-rendező – a szerk.) számára roppant fontos volt ez a jelenet – magyarázta Hardy. – Nyilvánvaló a párhuzam, hiszen oda van rakva az orrunk elé, hogy van egy ember, aki azt a hőst próbálja utánozni, akit a vásznon lát, és ez nagyon fontos a történet szempontjából. Johnny azonban mégiscsak egy valódi ember a való életben, tehát nem lehet Brando-paródiával előállni.”

Objektum doboz

A színész el is mondta, hogyan ragadta meg a figurát. „Az esendőségét akartam megmutatni: kifelé hihetetlen magabiztosságot sugároz, de belül, mélyen elrejtve ott munkál benne a bizonytalanság. Egy idő után egyre erősebb benne az érzés, hogy napjai bandavezérként meg vannak számlálva, de nem hagyja, hogy ez a felszínre törjön.

Hasonló dolog megvan egyébként a többi motorosban is, menőznek kőkeményen, de néha előbukkan a sebzett lelkük, és kiderül, hogy bizonyos dolgokra nagyon is érzékenyek. És előfordul, hogy pont a legérzékenyebbek esnek át a ló túlsó oldalára.”

Elolvasom a cikket