Ukrajna miatt késik az USA rakétaszállítmánya Svájcnak

Joe Biden elnök a múlt héten jelentette be, hogy az amerikai fegyverek külföldi vásárlóinak Kijev mögé kell beállniuk a sorba, mondván, Ukrajnának nagyobb szüksége van rájuk, hogy továbbra is harcolhasson Oroszország ellen. Svájc a döntés által érintett országok között van – jelentette a Blick című napilap.

Az európai ország tavaly ősszel 300 millió svájci frank (340 millió dollár) értékben rendelt PAC–3 rakétákat az amerikai fejlesztésű Patriot rendszerhez. Az ígért szállítmányok azonban az ukrajnai konfliktus miatt nem érkeznek meg időben – közölte a svájci védelmi minisztérium több forrása a hírportállal, amely szerint Kijev „elrabolta” a fegyvereket. A svájci hadsereg később megerősítette a sajtónak, hogy a jelentés igaz.

A helyzet azt mutatja, hogy „Svájcnak ismét szüksége van egy független és erős védelmi iparra, valamint arra, hogy a beszerzéseket diverzifikálja a gyártók és országok között” – áll a közleményben.

Az Egyesült Államok tavaly engedélyezte Svájcnak, hogy legfeljebb 72 darab korszerű MSE PAC–3 elfogó rakétát szerezzen be 700 millió dollárért. A források szerint a szállítás valamikor a 2020-as évek végén vagy a 2030-as évek elején várható. Egyelőre nem világos, hogy az újabb késedelem hogyan befolyásolja a menetrendet.

Washington értesülései szerint a szerződési feltételek módosítása megfelel a „vis maior” záradéknak, amely lehetővé teszi egy megállapodás módosítását súlyos, előre nem látható körülmények miatt. Az ukrajnai válság nemzetbiztonsági kérdést jelent az USA számára – közölték állítólag a svájci tisztviselőkkel.

„Ez olyan, mint a Covid–19 járvány idején: amikor problémák vannak, minden ország gondoskodik magáról” – mondta Thomas Hurter svájci képviselő a Blicknek a helyzetről.

„Az amerikai döntés azt mutatja, hogy a megbízhatóság milyen gyorsan változhat.”

Sürgette a kormányt, hogy vizsgálja felül a jelenlegi vadászrepülőgép-flotta fokozatos kivonására vonatkozó tervét, amelyet a Lockheed által gyártott F–35-ösökkel kívánnak helyettesíteni. Svájc tavaly 36 darabot rendelt belőlük több mint 6,8 milliárd dollárért, amelyeket 2027 és 2030 között szállítanak, hogy légiereje nyugdíjazhassa az öregedő F–5 Tigereket és F/A–18 Horneteket.

Elolvasom a cikket