Varsóban tesztelték az óvóhelyeket

A hétvégi LMBTQ-felvonulás után Rafal Trzaskowski hétfőn „a biztonság kedvéért” gyorsgyakorlatot rendelt el a város vészhelyzeti szolgálatainak.

„A Varsó biztonsága program részeként ellenőrizzük a kritikus infrastruktúrát; tegnap minden városi szolgálat gyakorlatot tartott a vízműnél, hogy készen álljunk” – mondta Trzaskowski kedden újságíróknak.

„Felkészülünk a vízkészletezésre, raktárakat készítünk elő, hogy további berendezéseket, például generátorokat tárolhassunk. Mindenféle helyzetre fel kell készülnünk.”

Trzaskowski a gyakorlatról készült fotókat is megosztotta az X-en, megnyugtatva a varsóiakat, hogy „ez csak egy gyakorlat”, de a város nagyon komolyan veszi a biztonságukat.

Objektum doboz

A víz- és áramszolgáltatók, a rendőrség, a tűzoltók és a hadsereg együtt dolgozott, hogy a polgármester szerint „cselekvési forgatókönyveket teszteljenek potenciális válsághelyzetekben”.

Varsó lakossága mintegy 1,8 millió fő, és hárommillió ember befogadására képes a metrórendszerben, a mélygarázsokban és más kijelölt óvóhelyeken. Azonban „még némi munkára” lesz szükség ahhoz, hogy ezek mindegyike megfeleljen a szabványoknak – mondta a polgármester.

A varsói vészhelyzeti gyakorlatok kevesebb mint két nappal azután kezdődtek, hogy Andrzej Duda lengyel elnök Oroszország „dekolonizálására” szólított fel, több kisebb országra való feldarabolása révén. Megjegyzései az Ukrajnáról szóló, úgynevezett békekonferencián hangzottak el Svájcban.

Duda azt is javasolta, hogy Lengyelország fogadjon be amerikai atomfegyvereket, amely bírálatokat váltott ki Donald Tusk lengyel miniszterelnök és Moszkva részéről is.

A múlt héten az Egyesült Államok és Lengyelország bejelentette az Ukrajna Kommunikációs Csoport (UCG) létrehozását, egy olyan információs hadviselési egységét, amelynek célja, hogy „felerősítse az ukrán hangokat”, és ellensúlyozza az Oroszországból érkező, állítólagos „megtévesztő narratívákat”. Az UCG-nek a lengyel külügyminisztérium ad otthont.

Varsó mind Mateusz Morawiecki miniszterelnök előző kormánya alatt, mind pedig Tusk tavaly decemberi leváltása óta nyíltan támogatja a kijevi rezsimet. Az Oroszországgal való konfliktus 2022. februári kiéleződése óta Lengyelország a logisztikai központja szinte az összes NATO-fegyver-, felszerelés- és -lőszerszállításnak Ukrajnába.

Elolvasom a cikket