A balhé minél nagyobb legyen

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes arról nevezetes, hogy gyakran még cifrábbakat tud mondani főnökénél, KariGerinél. Most éppen a szolidaritási hozzájárulással van ismételten bajuk, amit az ország leggazdagabb városa mindenképpen meg akar tagadni a szerényebb pénzügyi ellátással bíró falvaktól, kistelepülésektől. Mindenki más befizeti, csak ők nem. S nem elég az, hogy nem akarnak fizetni, még végeláthatatlan jogászkodásba is kezdenek, ami úgy nevetséges, ahogy van.

A jogszabályi hierarchia legalján lévő önkormányzati rendelet ugyanis soha nem írhat felül magasabb szintű jogszabályt. Se törvényt, se miniszteri rendeletet. Ők azonban be akarják mesélni a magyaroknak, hogy de. Ifj. Lomnici Zoltán aláhúzta, a Karácsony által is képviselt baloldali fantazmagóriák nem az együttműködés, hanem a széthúzás, így a politikai kudarcok és gazdasági nehézségek irányába mutatnak.

Kiss Ambrus például arcátlanul bejelentette: „Az Orbán-kormány pénzügyminisztere arra büszke, hogy hatalmi erővel le tudott emelni újabb kétmilliárd forintot a fővárosi önkormányzat számlájáról.” A főpolgármester-helyettes nem igazán érti, milyen érvek írhatták felül a bíróság első fokon hozott döntését, amely elrendelte a jogvédelmet, és ezzel megtiltotta az inkasszálást. Az nem tűnt fel neki, hogy a Fővárosi Ítélőtábla elutasította a főpolgármester újabb azonnali jogvédelmi kérelmét, így a kincstár jogszerűen 2 milliárd forintot inkasszált a főváros számlájáról. „Ezzel már több mint 30 milliárd forint be nem fizetett adót kellett behajtani az önkormányzattól” – fogalmazott Varga Mihály Kiss Ambrus bejegyzése alatt a kommentek között.

Varga arra is felhívta a figyelmet, hogy mindeközben Budapest csődben van. Bár a fővárosi önkormányzat 102 milliárd forint adót szedett be az év első 4 hónapjában, ennek ellenére pénzeszközei április végére 9 milliárd forintra csökkentek, adósságállománya 30 milliárd forinttal nőtt. Sőt! „további 5 milliárd forintnyi be nem fizetett adóval még mindig tartozik a Karácsony Gergely vezette önkormányzat”.

Tudjuk, a baloldali álhírekben KariGeriék rendre a kormányt okolják az üres fővárosi kasszáért, a tények azonban mindig cáfolják ezt. „Az elmúlt 5 évben összesen több mint 1200 milliárd forint adóbevételhez és állami támogatáshoz jutott a főváros, miközben 188 milliárd forint szolidaritási hozzájárulást kellett (volna) fizetnie a szegényebb települések támogatására” – húzta alá Varga Mihály.

Ha vetünk egy pillantást Kiss Ambrus előéletére, akkor nem lehet kérdés, hogy a Gyurcsány-fióka Karácsony mellett Kiss Ambrus is a baloldali klubdélutánokon szívta magába a nagyot mondás kulturálatlanságát.

A Városháza működéséért és pénzügyeiért felelős főpolgármester-helyettes Medgyessy Péter miniszterelnöksége idején a Foglalkoztatási és Munkaügyi Minisztériumban dolgozott. 23 évesen miniszteri tanácsadó lett a Miniszterelnöki Hivatalban. Hogy a kinevezésnél a szakértelem, vagy a lojalitás döntött, azt döntse el az olvasó. Három évvel később, miután Gyurcsány megpuccsolta Medgyessyt, a szociális és munkaügyi miniszter kabinetfőnöke lett, 2009-től Gyurcsány, majd Bajnai társadalompolitikai szakállamtitkára volt.

Az előéletéből jól látszik, hogy mielőtt a Karácsony-féle főpolgármesteri hivatalban Gy. Németh Erzsébet, Tüttő Kata, Kerpel-Fronius Gábor kollégája lett, a közvélemény félrevezetésében már komoly kiképzésben részesült. Erről a stábot összeállító Gyurcsány Ferenc maga gondoskodott

Kiss Ambrus nem beszél az elmúlt öt év alatt elkönyvelt 1200 milliárdjáról, csak arról, hogy idén 75,5 milliárdot kellene fizetnie szolidaritási hozzájárulás címén, miközben a kötelező feladatok ellátására csak 35,9 milliárd forint állami támogatást kap. A főváros pénzügyeiért felelős főpolgármester-helyettes ugyanakkor nem tagadta, hogy a város jelenleg csődben van, folyószámlahitelből működik, a pénzügyi számláló mínusz 4,5 milliárd forinton áll. Az öt éves 1200 milliárdos bevétel ellenére azt hangoztatja, hogy Budapest többet fizet az Orbán-kormánynak, mint amennyit feladatellátásra kap. Magyarán zsarolnának, hergelnének, feszültséget szítanának továbbra is.

Hagyjuk Ibolykát. Jól látjuk, még mindig az a fontos, hogy a balhé minél nagyobb legyen, hogy Orbánt minél jobban utálják meg az emberek.

A választások azonban fényesen megmutatták, hogy ezzel fölösleges kísérletezni.

A szerző újságíró

Elolvasom a cikket