A Berlini Divathéten 2026-tól nincs több állatbőr

A berlini divathét a divatvilág egyik legjelentősebb eseménye. Az itt hozott döntések és szabályok iránymutatók az egész divatvilág számára. Ezért különös öröm – írja a cikk –, hogy a Fashion Council Germany bejelentette: a jövőben divatbemutatóikon nem engedélyezik, hogy állati tollakat, egzotikus bőröket és prémeket mutassanak be a divatházak és a tervezők.

Ez a lépés a koppenhágai divathét példáját követi, ahol már 2024 márciusában bevezették ezeket a szabályokat. Az intézkedés előzménye, hogy a PETA ( People for Ethical Treatment of Animals) mélyreható vizsgálatok során feltárta és nyilvánosságra hozta, milyen kegyetlenségek zajlanak a háttériparban.

Az állatok kizsákmányolása elleni fellépést a divatvilág meghatározó szereplői is támogatni kezdték. Az új szabályok révén a Berlini Divathét még inkább a fenntarthatóságot és az etikus divatot helyezi majd a fókuszba.

Egyre több divatmárka és esemény csatlakozik az állatbarát forradalomhoz. Többek között a Helsinkiben, Melbourne-ben és Stockholmban rendezett divatheteken is betiltották az egzotikus bőröket. Az olyan nagynevű divatházak, mint a Gucci, Yves Saint Laurent szintén elhagyták az állati alapanyagok használatát.

A fogyasztóknak ma már számos innovatív és fenntartható vegán anyag áll rendelkezésre: például alma-, kaktusz- és gombabőr. Az állatbarát anyagok terjedésével a divatipar fenntarthatóbbá és etikusabbá válik. Az új anyagok nemcsak az állatok életét kímélik meg, hanem a környezetre gyakorolt negatív hatásokat is csökkentik.

A felmérések szerint a mai fogyasztók már egyre tudatosabban választanak olyan termékeket, amelyek nem járnak állatok szenvedésével.

A berlini divathét változásai jelzik, hogy a jövő divatja egyszerre lehet stílusos és etikus, miközben védelmezi az állatokat és a környezetet.

Elolvasom a cikket