A felsőoktatásból is várják tartalékosok jelentkezését

Czermann János a Bálna Honvédelmi Központban, a HM területvédelmi tartalékosok toborzókampányának rendezvényén emlékeztetett arra: Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter hétfőn jelentette be, hogy „Szeretem, megvédem!” mottóval országos toborzókampányt indítanak, amelynek célja, hogy minél többen ismerjék meg a területvédelmi tartalékos szolgálat által kínált lehetőségeket.

Hozzátette, a tartalékos katonai szolgálat összeegyeztethető a civil élettel is, és akár a felsőoktatási tanulmányok mellett is bárki lehet területvédelmi tartalékos katona.

A helyettes államtitkár elmondta, a területvédelmi tartalékosok a szerződés aláírásakor bruttó 150 ezer forint szerződéskötési, évi bruttó 600 ezer forint rendelkezésre állási díjat kapnak, valamint 500 ezer forint ajánlási bónuszban is részesülhetnek, ha közreműködésük eredményeként további tartalékos vagy szerződéses katona csatlakozik a magyar honvédséghez.

A felsőoktatási intézmények hallgatói havi 160 ezer forint tartalékos ösztöndíjra pályázhatnak, de az ösztöndíj mértéke akár 350 ezer forint is lehet, ha a jelentkező a tanulmányok befejezése után szerződéses vagy hivatásos katonai jogviszonyt vállal – ismertette.

A felsőoktatási intézménybe jelentkezők számára továbbra is nyitva áll a lehetőség, hogy legalább hathavi szolgálatvállalás esetén felvételi többletpontokat szerezzenek – közölte Czermann János.

Kitért arra, az egyetemi polgárság, az egyetemi értelmiség és a Magyar Honvédség kapcsolata a régmúltra vezethető vissza: az egy évi önkéntesség már 1882-ben megjelent a magyar haderőben, ahol jórészt felsőfokú végzettségűek teljesítettek szolgálatot, majd mindkét világháborúban a tiszti kar zömét a magyar értelmiségből kikerülő tartalékos tisztek adták, tanárok, jogászok, mérnökök küzdöttek az első vonalban.

Megjegyezte: a tartalékos katonai szolgálattal megszerzett tudás és képesség ma is hasznosítható a tanulmányok során és a civil életben egyaránt.

A helyettes államtitkár bejelentette azt is, hogy a Debreceni Egyetemmel kötött megállapodásnak köszönhetően elsőként ott indul el szeptemberben az az új típusú felsőoktatási honvédelem tantárgy, amelynek keretei között a hallgatók két félév alatt egy alapkiképzéssel egyenértékű képzésben vehetnek részt, és amelynek elvégzése esetén az egyetem 8 kreditpontot ismer el a részt vevő hallgatóknak.

Elmondta azt is, a modulrendszerű, több etapban végrehajtható kiképzésnek köszönhetően a tartalékos szolgálat könnyen összeegyeztethető a szabadidővel, a tanulmányokkal és a vizsgákkal is.

Hozzátette: az érdeklődők a tartalékoskampánnyal kapcsolatban a toborzóirodákban, az iranyasereg.hu weboldalon vagy a Magyar Honvédség központi call centerénél kaphatnak felvilágosítást. A weboldalon megtalálható egy kalkulátor is, amellyel pár másodperc alatt kiszámolható, mekkora éves vagy havi jövedelemre tehetnek szert a tartalékos szolgálatra jelentkezők.

„Számítunk mindenkire, aki szereti a hazáját, szereti azt a térséget, ahol él, és kész arra, hogy erőfeszítéseket tegyen annak megvédésére is” – mondta Czermann János.

Varga-Bajusz Veronika, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, azt szeretnék, ha azok, akik elhivatottságot éreznek, hogy akár ezen a módon is szolgálják a hazájukat, ne akadályokba ütközzenek, hanem támogató környezettel találkozzanak.

„A jövőnk biztonságában vagyunk érdekeltek” – közölte, hozzátéve, az egyetemek kreditelismeréssel és anyagi ösztönzőkkel segítik ezt. Elmondta, a megújult felvételi eljárásban már több mint 150-en éltek az önkéntes katonai szolgálat vállalásával megszerzett többletpontok nyújtotta lehetőséggel.

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora azt emelte ki, hogy a felsőoktatásnak nagy szerepe van önmagunk megvédésében és már több száz debreceni hallgató sajátította el a területvédelemhez szükséges alapokat az egyetem közreműködésével.

Budai Marcell, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) sajtófőnöke arról beszélt, támogatják azokat a kezdeményezéseket, amelyekben a hallgató a megfelelő szaktudás megszerzése mellett olyan készségeket sajátíthat el, amelyek segítenek felkészülnie a diplomás életre. Jelezte: örömmel fogadják, ha ehhez ösztöndíj is társul.

Elolvasom a cikket