A továbbjutás a tét a spanyol–olasz rangadón Gelsenkirchenben

SM
2024. június 20. csütörtök. 6:06

A győzelemmel rajtoló olasz és spanyol válogatott Gelsenkirchenben mérkőzik. Az első forduló a spanyoloknak sikerült jobban, a kiváló játékkal, 3–0-ra legyőzték a „halálcsoportnak” is nevezhető négyes harmadik kiemelkedő együttesét, a horvátot.

„A csapatunkat többarcúvá formáljuk, így az ellenfelek nem tudják majd, hogy milyen támadójátékra számíthatnak tőlünk. Ez pedig azért is örömteli, mert ezáltal képesek lehetünk visszaemelni abba a magasságba a spanyol válogatottat, ahol korábban volt” – magyarázta a stílusváltást Luis de la Fuente szövetségi kapitány, akinek csapatösszeállításnál gondot okozhat, hogy a horvátok ellen Rodri és Alvaro Morata is megsérült. Azt ugyanakkor nem tudni, hogy a szakvezető kikkel pótolhatja majd a két játékost, ha szükség lesz rá, mivel az elmúlt két napban nem engedte be a sajtó képviselőit a gárda edzéseire.

A címvédő olaszok hátrányból fordítva 2–1-re verték az albánokat, elég visszafogott játékkal. Elégedetlen is volt Luciano Spalletti szövetségi kapitány, aki a meccs után kifejezetten dühös volt labdarúgóira, akik különösen a második félidőben veszélyeztették keveset az albán kaput.

„Láttuk, milyen intenzíven játszottak a spanyolok a horvátok elleni meccsen a labdával és labda nélkül is. Fel kell vennünk velük a versenyt” – jelentette ki Giacomo Raspadori, a Napoli támadója az olaszok sajtótájékoztatóján.

A C csoportban az angol labdarúgó-válogatott továbbjut, amennyiben legyőzi a dán csapatot, bejut a nyolcaddöntőbe. Az angolok a szerbek felett aratott szűk, 1–0-s sikerrel rajtoltak, míg a dánok némi meglepetésre csak 1–1-et értek el a szlovénok ellen. Mindez azt jelenti, hogy ha Harry Kane-ék második meccsüket is megnyerik, biztosítják nyolcaddöntős helyüket.

Az angol és a dán csapatnak ez lesz a 28. egymás elleni mérkőzése, 15 szigetországi győzelem és öt döntetlen mellett a dánok ötször nyertek, s volt három nem hivatalos összecsapásuk is. A legutóbb az előző kontinenstorna elődöntőjében csaptak össze, akkor az angolok Harry Kane 104. percben elért találatával, hosszabbítás után győztek 2–1-re.

Ugyanebben a csoportban csütörtök délután rendezik a szlovén–szerb összecsapást, a két válogatott nyolcszor találkozott egymással Jugoszlávia felbomlása óta: hat döntetlen mellett mindkét együttes egyszer-egyszer nyert.

A szlovénok hét mérkőzés óta nem kaptak ki, de Európa-bajnokságon még soha nem tudtak győzni, három döntetlen mellett egy vereségük van eddigi négy fellépésükön. Szomszédjuk Eb-mérlege sem sokkal jobb, 15 meccsükön két döntetlen mellett mindössze háromszor nyertek, legutóbb még a 2000-es tornán győzték le 1–0-ra a norvégokat, igaz, azóta most először tudtak kijutni az Eb-re.

A csütörtöki Eb-program

B csoport, 2. forduló: Spanyolország–Olaszország, Gelsenkirchen 21.00
C csoport, 2. forduló: Szlovénia-Szerbia, München 15.00
Dánia–Anglia, Frankfurt 18.00

Elolvasom a cikket