Bejrút elhatárolódott a Hezbollah Ciprus elleni fenyegetéseitől

MH/MTI
2024. június 20. csütörtök. 22:05

Abdalláh Buhabib libanoni külügyminiszter kijelentette: számítanak Ciprus pozitív közreműködésére is a közel-keleti térség stabilitásának biztosításában.

Haszan Naszrallah, a Hezbollah vezetője szerdán „megbízható forrásokból származó információkra” hivatkozva azt állította, hogy Izrael megpróbál hozzáférést szerezni a ciprusi légitámaszpontokhoz a Libanon elleni támadásokhoz, és ha Nicosia erre engedélyt ad, a Hezbollah a háborúban részes félnek fogja tekinteni a szigetországot, a földközi-tengeri létesítmények pedig katonai célpontokká válnak. Hozzátette, hogy információi szerint az izraeli hadsereg Cipruson a libanoniakhoz hasonló hegyvidéki területeken gyakorlatozik, valamint ciprusi repülőtereket is használnak.

Ciprus csütörtökön visszautasította a fenyegetést, Konsztantinosz Letübiotisz kormányszóvivő pedig kijelentette, hogy Naszrallah állításai „nem felelnek meg a valóságnak”, és jelezte: hazája továbbra is szeretné fenntartani barátságos kapcsolatát Ciprussal.

Naszrallahot egyes libanoni politikusok arra figyelmeztették, hogy megjegyzései árthatnak Libanon Ciprushoz és az Európai Unióhoz fűződő kapcsolatainak.

Peter Stano, az Európai Unió külügyi szolgálatának szóvivője csütörtökön azt mondta, hogy az uniós tagállam Ciprus elleni fenyegetés egyúttal az EU összes tagállama ellen irányul.

Ciprus és Libanon évtizedek óta szoros kapcsolatot ápol egymással azóta, hogy a szigetország több ezer menekült libanoni számára nyújtott menedéket az 1975 és 1990 közötti libanoni polgárháború idején. Sok libanoni állampolgár az ország gazdaságának 2019 végén bekövetkezett összeomlását követően ismét Ciprusra költözött.

Elolvasom a cikket