Ezért fontos, hogy a nő válasszon

Meglepő kijelentést tett a GDN Ingatlanhálózat alapítója és tulajdonosa, Gadanecz Zoltán: „A nők hozzák az ingatlanvásárlásnál a végső döntést.” Megfigyelése sok évnyi személyes szakmai tapasztalatot ölel át.

„Régóta tendencia, hogy a férfiak helyett ma már a nők irányítják a lakásvásárlás dinamikáját a párok között a megvásárolni kívánt ingatlan tekintetében. De gondoljunk csak egy kicsit bele, vajon miért alakult ez így? Először is a feminizmus óta a hölgyek egyenlő félként szeretnének részt venni a közös élet megannyi területén.

Mint az olyan családban hozott fontos kérdésekben, mint a babavállalás, miközben karrierre is vágynak természetesen. Huszonévesen még tök jól elvannak a párok egy kis garzonban, szinte nincsenek is otthon, nagyjából csak aludni és pihenni járnak haza.

De idővel általában jön az az érzés, hogy családot alapítanának, és ilyenkor megnövekszik az igényszint és a szükség is. A következő lépcsőfok a megfelelő ingatlan kiválasztása, ami a nő igényeinek kell, hogy elsősorban megfeleljen, hiszen az elkövetkezendő időket, ami akár három évre is rúghat – ő fogja otthon tölteni a gyermekekkel. Ekkor játszik nagyon fontos szerepet a kert is, amely ma kulcsfontosságú kérdés a lakáskereső fiatalok körében. Azaz, ha megfigyeljük, a nő igényei és döntései mentén vezet az út a kertes ház vásárlásához.

A logikus dolgok mellett, árban, funkcióban és szobaszámban célszerű alkalmazkodni a nők igényeihez – elemezte a helyzetet Gadanecz Zoltán ingatlanszakértő és tulajdonos, aki hozzátette, hogy természetesen a férfi igényei is fontosak, támogatása is feltétlenül szükséges, hogy a döntés kielégítő legyen.

„Nem egyszer történt, hogy félre hívtam a férfi vásárlót, és elmondtam neki, hagyja, hogy a párjának legyen nagyobb tere a vásárlásban. Ha gyermek várható, nagyobb otthonra lesz szükség. Hagyja, hogy a nő válassza a fészket. A férfi pedig teremtse meg ehhez az ideális helyzetet” – mondta Zoltán.

Annak kapcsán, hogy milyen házakat keresnek a családok vagy leendő családok, a szakértő ezt mondta: „Kiegyensúlyozódtak az élethelyzetek, és ez látszik az ingatlanpiacon is. Már nincsenek túlkapások, hatalmas, több generációs házak, kifűthetetlen terek. Nem is keresik ezeket a hodályokat már. Kiment a divatból a nagycsaládos együttélés, hogy ez rossz vagy jó, nem számít, így van. A nők egy, maximum két gyermeket akarnak. Az állam pedig, most nem ígér a pároknak hatalmas támogatásokat sem, ezért limitált, meddig tudnak nyújtózkodni. Ez pedig megfontoltabb, tudatosabb élettervezéshez vezet” – fűzte hozzá a szakértő.

Elolvasom a cikket