Néhány alapszabályt fontos betartani a kávé tárolásával kapcsolatban. Ne tegyük például olyan helyre, ahol nagy és gyakori a hőmérséklet-ingadozás vagy ahol napfény éri. A legjobb, ha sötét üveg- vagy fémedénybe zárva, a szekrényben tároljuk, messze a tűzhelytől. A fagyasztó is jó ötletnek tűnik, néhány dologgal azonban számolni kell, ha ezt a módszert választjuk, különben hamar tönkremegy.
A hűtőben tárolásnál nem lehet figyelmen kívül hagyni a kávé erős vízmegkötő képességét. Ez azt jelenti, hogy ha a kávét nem zárjuk le alaposan fagyasztás előtt, akkor felszívja a mélyhűtőben a nedvességet, ezáltal pedig az íze és az állaga is megváltozik. A másik fontos tudnivaló, hogy a mélyhűtőben gyakran erős szagok terjengenek, amelyeket a kávébab könnyen magába szív.
Ha azonban a kávét az eredeti csomagolásában hagyjuk, és úgy is legalább kétszer körbefóliázzuk, akkor kiküszöbölhetjük ezeket a problémákat.
+ 3 tipp a hűtőben tároláshoz:
1. Ha nem egyszerre használjuk fel a kávét, akkor a maradékot a lehető leghamarabb tegyük vissza a mélyhűtőbe, hogy a vízmegkötő hatás ne tudjon érvényesülni.
2. Felhasználás előtt hagyjuk a kávébabot 1-2 órát nyitott csomagolásban állni, hogy a nedvesség elpárologjon a szemekről.
3. A kávét darálva is fagyaszthatjuk: őröljük meg a szemeket, osszuk szét kisebb adagokra, majd légmentesen záródó zacskóban tegyük a hűtőbe.