Így tesz boldoggá a sajt

A kínai kutatók európaiak millióinak génjeit vizsgálták meg, hogy megállapítsák: hosszabb és egészségesebb életet élhet-e az, aki több sajtot eszik. A kutatás a Mendel-féle randomizációnak nevezett elemzési módszert alkalmazza, amely feltárja, hogy milyen tényezők befolyásolják génjeinket és vezetnek bizonyos egészségügyi előnyökhöz. A kutatók potenciális oksági bizonyítékot találtak nyolc különböző európai lakossági adathalmazban arra, hogy a jobb mentális jólét hozzájárulhat a hosszabb és egészségesebb élethez.

A kutatócsoport az európai adathalmazokból harminchárom egyénre ráközelítve vizsgálta, hogy milyen köztes tényezők mozgathatják a mentális jóllét és az egészséges öregedés közötti ok-okozati összefüggést, beleértve az életmódbeli döntéseket, mint például a dohányzás vagy a gyógyszerhasználat.

A harminchárom vizsgált személy közül magasabb mentális jólétet mutattak azok, akik több sajt és gyümölcs fogyasztásáról számoltak be. Sőt, a több sajt fogyasztása 3,67 százalékos pozitív hatással volt az önértékelt egészségükre és az élettartamukra. A cigarettázás 4,56 százalékos negatív hatással volt az egészségi öregedési tényezőkre, a gyümölcsfogyasztás pedig 1,96 százalékos pozitív hatással.

Érdekesség, hogy a tévénézésre fordított idő volt az az életmódbeli tényező, amely a legnegatívabb hatást gyakorolta az egészségi öregedési tényezőkre: ennek 7,39 százalékos volt a hatása.

A szakértők azt is elmondták, hogy a mentális és a fizikai egészség közötti szakadék áthidalása rendkívül összetett munka, és egyetlen tanulmány sem tud figyelembe venni minden egyes lehetséges változót. Ennek ellenére azonban azt mondják, hogy a kutatásuk „aprólékos és kimerítő”.

Egy nemrég Japánban végzett vizsgálat szerint a nagyobb sajtfogyasztás összefüggésbe hozható a jobb kognitív funkciókkal is, néhány egyéb kutatás szerint pedig a sajt beindíthatja az agy dopamin útvonalait, ami örömérzethez vezethet. A kezdeti vizsgálatokból tehát úgy tűnik, hogy a sajt jót tesz a léleknek és a testnek is.

Elolvasom a cikket