Megválasztották a bolgár parlament elnökét

MH/ MTI
2024. június 20. csütörtök. 23:27

A szavazás két sikertelen szerdai fordulója után a csütörtöki harmadik fordulóban Nazarjan jelölését a 240 fős parlament jelen lévő képviselői közül 131-en támogatták, 66-an ellenezték, és 39-en tartózkodtak. A házelnök megválasztásához abszolút többségre, vagyis legkevesebb 121 szavazatra volt szükség.

Nazarjan fő riválisát, Petar Petrovot, az Újjászületés Párt képviselőjét 54 képviselő támogatta. Összesen négy politikai tömörülés jelöltjei indultak a parlamenti elnöki tisztségéért. A nemzetgyűlés alelnökeinek megválasztása vita nélkül zajlott, a parlamentben képviselt valamennyi politikai szövetség jelölte képviselőit a parlament vezetőségébe.

Az új összetételű nemzetgyűlést június 9-én választották meg a balkáni országban. Szerdán a képviselők elfoglalták hivatalukat, és fogadalmat tettek, hogy „tiszteletben tartják az ország alkotmányát és törvényeit, és minden tevékenységükben a nép érdekeit tartják szem előtt”. A törvényhozás ugyanakkor nem tudta megválasztani a ház elnökét.

A bolgár alkotmány előírja, hogy az újonnan választott parlamentnek az első ülésén meg kell választania elnökét. A szerdai alakuló ülés két és fél óra hosszat tartott. A parlamentbe bejutott négy frakció két választási fordulót tartott, de egyikben sem sikerült megszerezni a házelnök megválasztásához szükséges abszolút többséget, vagyis 121 képviselő voksát a 240 fős törvényhozásban.

Szilvi Kirilov, a parlament ideiglenes elnöke a két sikertelen forduló után berekesztette az ülést, és csütörtökre tűzte ki a következő szavazást, amelynek során sikerült megválasztani az új házelnököt.

Elolvasom a cikket