Mi a sarkantyúka titka, és miért jó nekünk?

A tapasztalt kertészek és kertészkedők szívesen termesztik a sarkantyúkát a parcelláikon. A fagyokig gyönyörködtető, egyedi virágok mellett ez a növény élelmiszerként is felhasználható, emellett gyógyítja a talajt, és védi a többi növényt a betegségektől.

„Sokféleségét tekintve a naspolya a vezető növények közé tartozik. Kívánságra könnyen találhatunk magasra növő és közepes méretű fajtákat. Vannak száras és fonott növények is. Ha megnézzük a virágtípusokat és -színeket, csak meglepődhetünk – minden árnyalat, forma és kombináció létezik: zárványok, csíkok és egész minták. És tekintettel a nasturtium igénytelenségére, amely csak az alacsony hőmérsékletre érzékeny, érthető a virágtermesztők szeretete e növény iránt” – kommentálja a botanikus, a dísznövények specialistája, a biológiai tudományok kandidátusa, Lyudmila Prostorova.

A kertészek nem csak a szépséget értékelik, ugyanis erőteljes gyökérrendszere elősegíti a tápanyagok felemelkedését a talaj felső rétegeiben, amely segíti a szeszélyesebb zöldségek fejlődését. Azt is megállapították, hogy egy méteres körzetben egy sarkantyúka elnyomja a kórokozó gombák növekedését és fejlődését. Tanulmányok megállapították, hogy a sarkantyúka mellett a termesztett növények betegségei szinte nullára csökkennek.

És természetesen nem feledkezhetünk meg a sarkantyúka gasztronómiai oldaláról sem. A növény érett bimbói ízükben és tulajdonságaikban nagyon hasonlítanak a híres kapribogyóhoz. Leggyakrabban a sarkantyúka zöld „dióit” savanyítják.

Elolvasom a cikket