Német beismerés

Sütő-Nagy Zsolt
2024. június 20. csütörtök. 10:50
Frissítve: 2024. június 20. 10:57

A legizgalmasabb egyértelműen a csereként pályára lépő német csatár, Niclas Füllkrug reakciója volt, aki arra a kérdésre, hogy szabályos volt-e az első gól előtti helyzet, azonnal a telefonján bemutatott egy másik pillanatot, amikor a magyar védő, Orbán Willi őt tartja távol kezeivel. A Borussia Dortmund játékosa a jelenettel azt akarta szemléltetni, hogy Gündogán a gólt megelőzően egy normális, test a test elleni küzdelem során szerezte meg a labdát Orbántól.

Az egész jelenet annyira megrendezett, hogy nyugodtan mondhatjuk, mindez éppen a szabálytalanság beismerése a németek részéről, hiszen mennyire életszerű, hogy amikor az öltözőbe menet, még izzadtan, mezétől éppen csak megszabadulva egy ilyen helyzetről megkérdeznek egy játékost, akkor kezében a telefonja, és egymásodperc alatt bemutat egy másik fotót?

Természetesen Füllkrugot felkészítették a kérdésre, kapott a német válogatott környékén tevékenykedőktől egy ellenpontnak ítélt képet, és azt mutatta be, amely már a kérdést megelőzően be volt állítva a telefonra. Ehhez azonban némi előkészületre is szükség volt, sőt azt is illusztrálja, hogy maguk is pontosan tisztában voltak a szabálytalanság tényével, így kerestek egy számukra hasonlónak tűnő jelenetet.

Abba most bele se menjünk, hogy az egész jelenetsor az objektív, független nyugati média állapotát is tükrözi, amely a válaszadót, környezetét előre felkészíti a kérdésre, majd a reakciót követően fel sem veti az értelemszerűen felmerülő további kérdéseket, minthogy ezek szerint az ellenfél hátbalökése szabályos, az ellentétes oldalon miért ítélte szabálytalannak a megmozdulást a játékvezető.

A lényegen persze semmit sem változtat, a históriás könyvekbe az kerül, hogy Németország 2-0-ra nyert, viszont legalább tudhatjuk: a kettősmérce a focipályán is működik, a németek tökéletesen tisztában vannak vele, hogy a játékvezető és a videószobában ülő segítői becsukták a szemüket a sikerük érdekében.

Elolvasom a cikket