Rámegy a szlovák sertés a Kína–EU-csörtére

Az EU és Kína között fenyegető vámháború legnagyobb vesztesei így újra az európai, köztük a szlovákiai élelmiszer-termelők lehetnek – írja a pozsonyi Új Szó. Mint a cikkből egyebek mellett kiolvasható, Peking nagyon gyorsan visszavágott azért, mert az Európai Unió július 4-étől büntetővámmal sújtaná az elektromos autóit. Brüsszelben a közelmúltban hozták nyilvánosságra, hogy akár harmincnyolc százalékos vámokat is bevezethetnek e téren.

Az ázsiai nagyhatalom kereskedelmi minisztériuma válaszul e hét elején már be is jelentette, hogy vizsgálatot indít az EU-ból származó sertéshús és melléktermékei, többek között a belsőségek és a zsír EU-ból származó importja ellen. Ha beüt a tilalom, a határozat legnagyobb nyertesei a dél- és észak-amerikai valamint orosz beszállítók lesznek, amelyek így növelhetik részesedésüket a kínai piacon.

A legnagyobb vesztesek pedig az uniós cégek lehetnek. A vámadatok szerint tavaly a kínai sertéshúsimport több mint fele, mintegy hatmilliárd dollár (5,60 milliárd euró) értékben az EU-ból származott, ennek mintegy negyede Spanyolországból. Hollandia tavaly 620 millió, Dánia pedig 550 millió dollár értékben exportált disznóságokat Kínába.

Forrai Éva, a Szlovákiai Húsfeldolgozók Szövetségének (SZSM) az ügyvezető igazgatója szerint az eredetileg Kínába exportált termékek a megszorítások miatt az EU országaiba, köztük Szlovákiába kerülhetnek. A növekvő kínálat pedig végső soron az árak csökkenéséhez vezethet, ami kedvező ugyan a vásárlóknak, ám a helyi cégek biztosan belerokkannak az egyenlőtlen versenybe.

Elolvasom a cikket